In ciuda unor progrese evidente inregistrate de Romania si Bulgaria, un studiu efectuat de OCDE, citat de cotidianul francez "La Tribune", constata existenta, in continuare, a unor deficiente grave in tarile din zona Balcanilor in materie de capi

In ciuda unor progrese evidente inregistrate de Romania si Bulgaria, un studiu efectuat de OCDE, citat de cotidianul francez "La Tribune", constata existenta, in continuare, a unor deficiente grave in tarile din zona Balcanilor in materie de capital uman sau in ceea ce priveste garantiile oferite investitorilor straini.
"Imi voi recupera TVA in timp util? Voi putea gasi un manager local capabil sa-mi conduca treburile uzinei? Voi putea avea incredere in corectitudinea autoritatii concurentei in caz de conflicte?" Acestea sunt, in mod concret, intrebarile, alaturi de multe altele, pe care si le pun potentialii investitori in zona. Iar raspunsurile, din nefericire, nu sunt intotdeauna pozitive, remarca "La Tribune".
Raportul dat publicitatii zilele trecute de catre OCDE releva ca, daca in Bulgaria si Romania, care de la 1 ianuarie devin membre ale UE, s-au facut in acest sens unele progrese, alti viitori potentiali membri ai Uniunii, precum Albania, Muntenegru, Bosnia sau Macedonia, mai au de parcurs un drum lung. Unele dintre problemele ce afecteaza inca imaginea noilor veniti in UE, prioritara fiind coruptia, sunt deja cunoscute investitorilor straini. Altele sunt insa cunoscute mai putin, cum ar fi deficientele in materie de capital uman din zona Balcanilor. La romani, afirma in context "La Tribune", sunt probleme legate de educatie, de formarea profesionala, de reconversie sau de certificarea produselor exportabile spre Uniunea Europeana.

O parte a zonei risca sa fie marginalizata

Raportul OCDE noteaza ca tarile ce au facut obiectul studiului - Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia - au pus in aplicare politici speciale in domeniul investitiilor, si-au liberalizat regimurile comerciale si au introdus impozite asupra profiturilor intreprinderilor ce merg de la 9 la suta (Muntenegru) la 20 la suta (Croatia), in spiritul "impozitelor globale" instituite deja in alte tari ale Europei de Est.
Dar toate acestea nu-i impiedica pe investitorii straini sa se concentreze, in principal, asupra unui numar de patru tari din Balcani: Bulgaria, Romania, Croatia si Serbia. Or, fara operarea unor noi reforme, o parte a zonei risca sa fie marginalizata prin concurenta tarilor din Europa Centrala, fara a mai vorbi de cea a tarilor din Asia si Africa de Nord. Si mai grav, chiar ultimele doua tari ce vor adera la Uniune la 1 ianuarie, si nu numai ele, nu sunt totalmente pregatite pentru a face fata concurentei internationale.
De aceea, OCDE preconizeaza, cel putin pentru o scurta perioada la inceput, ca aceste tari sa-si dezvolte mai degraba schimburile comerciale intre ele si cu tarile din Asia Centrala, unde exigentele pietei sunt mai putin severe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.