Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a decis ca strategia de privatizare a companiei Antibiotice Iasi va fi elaborata de un consultant financiar, care urmeaza sa fie selectat. In luna septembrie a acestui an, Autoritatea a desemnat com

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a decis ca strategia de privatizare a companiei Antibiotice Iasi va fi elaborata de un consultant financiar, care urmeaza sa fie selectat. In luna septembrie a acestui an, Autoritatea a desemnat compania de evaluare Darian pentru furnizarea de servicii de evaluare a producatorului de medicamente, in vederea privatizarii.
"Avand in vedere performantele acestei companii si pozitia sa in spatiul economic romanesc, conducerea AVAS a hotarat selectarea unui consultant financiar care sa elaboreze strategia de privatizare a Antibiotice Iasi. Dupa selectarea consultantului si finalizarea strategiei de privatizare, aceasta va fi supusa aprobarii Guvernului Romaniei", a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, intr-un comunicat.
Pachetul majoritar de actiuni al producatorului de medicamente, respectiv 53,01%, se afla in portofoliul AVAS, Antibiotice aflandu-se in prezent in proces de privatizare. Investitorii interesati sa preia de la AVAS pachetul majoritar de actiuni au putut depune, pana la 1 noiembrie, scrisorile de intentie. Anterior, autoritatile au precizat ca anuntul de privatizare a companiei urma sa fie publicat in prima parte a lunii noiembrie. In a doua parte a lunii decembrie, companiile selectate pentru preluarea Antibiotice vor depune oferte financiare. Pana la expirarea termenului pentru depunerea scrisorilor de intentie, un numar de 12 asemenea documente au fost depuse de catre fonduri de investitii, iar alte sapte oferte au venit din partea unor companii din domeniul farmaceutic. Alte trei scrisori de intentie au fost depuse de catre distribuitori de medicamente. Printre investitorii interesati se numara Biofarm Bucuresti, care a depus o oferta neangajanta pentru Antibiotice, in calitate de lider al unui consortiu format din Biofarm, SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SSIF Broker si omul de afaceri Tudor Dumitru.
Alte nume vehiculate pe piata sunt grupul farmaceutic Montero si compania Polisano din Sibiu, ambele cu activitati in distributia si retailul cu medicamente, compania Phönix Laboratorium din Ungaria, producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals. In cursa pentru privatizarea Antibiotice a intrat pe ultima suta de metri si compania greaca Veterin.

Afaceri de 130,9 milioane de lei pentru Antibiotice

Cifra de afaceri a companiei Antibiotice Iasi inregistrata in primele noua luni din 2006 a atins valoarea de 130,9 milioane de lei, in crestere cu 12,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, acelasi avans fiind raportat si in cazul profitului net. Castigul net aferent intervalului ianuarie-septembrie 2006 a fost de 19 milioane lei, potrivit unui comunicat remis de Bursa de Valori Bucuresti.
Activitatea de exploatare a generat un profit de 23 milioane lei, cu aproape trei milioane lei mai mult decat anul trecut. Totodata, cheltuielile totale ale Antibiotice au avansat cu 12,5%, pana la 109,6 milioane lei. Compania avea la finele trimestrului trei datorii cu termen de scadenta de pana la un an, de 61,4 milioane de lei.

Antibiotice vrea o cota de piata de 4,5%

Directorul general al Antibiotice, Ioan Nani, a declarat recent pentru Curierul National ca producatorul de produse farmaceutice are in plan demararea unui program de dezvoltare care necesita investitii de circa 25 de milioane de euro, pana la sfarsitul anului 2010. Prin demararea programului de investitii, dar si prin extinderea vanzarilor pe piata din Statele Unite ale Americii, Antibiotice Iasi vizeaza cresterea cotei de piata, de la 3,5%, cat este in prezent, pana la nivelul de 4,5%, preciza Nani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.