Industriile de aparare, farmaceutica si petroliera vor fi influentate negativ de victoria democratilor in alegerile legislative din SUA. Conform analistilor, prin victoria democratilor se vor favoriza companiile cu activitati in domenii precum bioteh
Industriile de aparare, farmaceutica si petroliera vor fi influentate negativ de victoria democratilor in alegerile legislative din SUA. Conform analistilor, prin victoria democratilor se vor favoriza companiile cu activitati in domenii precum biotehnologia, transmite CNN Money.
Conform CNN, investitorii se asteptau deja la ce este mai rau dupa ce actiunile emise de unele dintre cele mai importante companii americane din industria de aparare au inregistrat corectii ale cotatiilor in sedinta de miercuri.
Printre cele mai importante companii care au scazut miercuri se numara General Dynamics, Lockheed Martin, Northrop Grumman si Raytheon. Cu toate acestea, majoritatea analistilor apreciaza ca nu vor exista reduceri semnificative ale cheltuielilor de aparare, in urmatoarele 6-12 luni.
Un alt sector care ar putea avea de suferit este cel petrolier, astfel ca Fred Dickson, analist la D.A. Davidson&Co., anticipeaza adoptarea unor reglementari mai stricte si incetinirea cresterii industriei petroliere, dupa ce democratii vor prelua controlul in Congres.
Totodata, ar putea exista incercari de renegociere a unor contracte, pentru a obtine termeni mai putin favorabili companiilor din sector, transmite Mediafax. Unii democrati au solicitat introducerea unui impozit important pe castigurile grupurilor petroliere, fondurile obtinute urmand sa fie investite pentru dezvoltarea surselor alternative de energie.
Totodata, actiunile marilor grupuri farmaceutice au inregistrat scaderi importante, pe fondul ingrijorarii ca democratii, condusi de viitorul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, vor solicita negocieri directe intre Executiv si producatorii de medicamente, in cadrul programului Medicare, ceea ce ar conduce la scaderea preturilor. Barbara Ryan, analist la Deutsche Bank North America, a numit victoria democratilor drept "o surpriza negativa" pentru companiile farma.
Sistemul Medicare Plan D, adoptat la inceputul anului 2006, a contribuit la majorarea castigurilor grupurilor din sectorul de profil, prin cresterea vanzarilor totale aferente acestui an cu 1-2%.
Cea mai importanta scadere a pretului titlurilor a fost consemnata de Merck - 3%, urmata de Schering-Plough, cu 2,5%, si Pfizer - 1,5%.
Companiile care vor avea de castigat in urma victoriei democratilor sunt retelele comerciale cu discount, firmele de biotehnologie si cele care ofera credite ipotecare. Democratii, inclusiv Nancy Pelosi, au declarat, anterior, ca majorarea salariului minim, stabilit la nivel national, va fi una dintre primele masuri legislative pe care intentioneaza sa le adopte, in luna ianuarie. O serie de analisti apreciaza ca o astfel de decizie ar avea un impact negativ asupra marilor retaileri, intrucat ar majora cheltuielile companiilor, dar estimeaza un efect pozitiv in cazul vanzarilor magazinelor care practica o politica de preturi reduse.
Totodata, actiunile firmelor specializate in biotehnologie s-au apreciat semnificativ, cu pana la 6,5%, pe fondul asteptarilor privind aprobarea finantarii cercetarilor asupra celulelor-susa. Celulele-susa embrionare au capacitatea de a se dezvolta in orice tip de tesut din organism si ar putea contribui la gasirea unor tratamente pentru maladii precum Parkinson si Alzheimer.
In acelasi timp, investitorii pariaza pe evolutii favorabile ale companiilor care ofera credite ipotecare, precum Freddie Mac si Fannie Mae, implicate anterior in scandaluri contabile, intrucat, in mod traditional, acest gen de firme au legaturi cu Partidul Democrat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.