Euro a reusit saptamana trecuta, dupa mai bine de doua luni si jumatate, sa testeze din nou pragul de 1,29 dolari, dupa ce lunea trecuta paritatea se plasa in jurul valorii de 1,27 dolari, iar la jumatatea lunii trecute coborase pana la 1,2485 dolari
Euro a reusit saptamana trecuta, dupa mai bine de doua luni si jumatate, sa testeze din nou pragul de 1,29 dolari, dupa ce lunea trecuta paritatea se plasa in jurul valorii de 1,27 dolari, iar la jumatatea lunii trecute coborase pana la 1,2485 dolari. In acelasi timp moneda americana a inregistrat scaderi si fata de alte monede, precum lira sterlina. Moneda britanica a urcat vinerea trecuta la 1,9179 dolari, cel mai ridicat nivel incepand cu aprilie 2005, dupa ce Banca Angliei a decis majorarea dobanzii de baza la 5%.
Principalul factor care a determinat aprecierea monedei unice il reprezinta schimbarea perspectivelor evolutiei dobanzii de baza americane. Dupa ce la finele lui iulie Rezerva Federala a decis cresterea dobanzii la 5,25%, urmatoarele luni nu au mai adus schimbari. Evolutia dezamagitoare a economiei americane a condus la cresterea numarului analistilor care considera ca in locul unei noi majorari a dobanzii, principalul motiv al aprecierii dolarului din ultimii doi ani, se va asista la o scadere a ei in primul trimestru din 2007. Daca Fed pare pregatita sa nu mai creasca dobanda, in schimb Banca Centrala Europeana este asteptata sa procedeze la o majorare la intalnirea conducerii sale din decembrie. Majoritatea observatorilor considera ca dobanda din euro-zona va urca de la 3,25 la 3,50%, reducand astfel ecartul care o desparte de cea din SUA.
Victoria democratilor la alegerile din SUA a reprezentat un alt motiv pentru scaderea dolarului, pentru ca anuntul facut de guvernatorul Bancii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, privind intentia diversificarii rezervelor in moneda straina sa amplifice parcursul apreciativ al monedei europene. Declaratia a fost interpretata de analisti drept o dorinta a Chinei de a vinde o parte din rezervele sale in dolari pentru a cumpara alte monede sau aur.
Rezervele valutare ale Chinei au depasit nivelul de 1.000 de miliarde de dolari, cele mai mari detinute de o tara.
Rezervele chineze cresc cu un ritm de aproape 30 de milioane de dolari pe ora, alimentate de diferenta dintre exporturi si importuri, datorita politicii care nu permite monedei locale, yuanul, sa se aprecieze, ceea ce alimenteaza excedentul comercial.
Pentru perioada urmatoare trebuie urmarita stabilitatea pragului de 1,29 dolari, unul care a fost testat foarte mult de moneda unica, dar care nu a fost depasit consistent pe termen mai lung.
In cazul in care va fi depasit nivelul de 1,29 dolari, este de asteptat ca la sfarsitul anului moneda unica sa urce la 1,30 dolari, valoare pe care nu a mai atins-o de circa un an.
In ceea ce priveste paritatea dintre moneda unica si cea nipona, aceasta a atins un nou maxim istoric de 151,34 yeni.
Scaderea yenului are drept principala cauza mentinerea economiei in zona deflatiei, ceea ce obliga Banca Japoniei sa nu majoreze dobanda de baza, care se situeaza in prezent la 0,25%, dupa ce mai bine de doi ani ea se situase aproape de 0%. Trebuie remarcat ca guvernatorul BJ, Toshihiko Fukui, s-a declarat, de curand, favorabil unei majorari a dobanzii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.