Scaderea dolarului de saptamana trecuta, pana la o paritate de 1,29 dolari/euro, a echivalat cu cresterea pretului unciei de aur. Aceasta a urcat pe piata londoneza de la 622,75 dolari, in data de 3 noiembrie, la 632,25 dolari, vinerea trecuta, aprop
Scaderea dolarului de saptamana trecuta, pana la o paritate de 1,29 dolari/euro, a echivalat cu cresterea pretului unciei de aur. Aceasta a urcat pe piata londoneza de la 622,75 dolari, in data de 3 noiembrie, la 632,25 dolari, vinerea trecuta, apropiindu-se de importantul prag de rezistenta de la 640 dolari.
Dupa doua luni in care a inregistrat scaderi succesive, fiind atins un minim de 568 dolari, acum se observa o evolutie constant crescatoare a metalului galben, analistii incepand din nou sa discute despre o revenire la maximul ultimilor 26 de ani, 734 dolari/uncie, ba chiar despre o depasire, pe termen mediu, a nivelului de 800 dolari. O importanta deosebita in evolutia preturilor o are politica Rezervei Federale americane referitoare la nivelul dobanzii de baza. Perspectivele scaderii dobanzii in primul trimestru din 2007 vor avea ca efect impulsionarea pretului la aur. Analistii iau in calcul apropierea perioadei Sarbatorilor de iarna, care va determina o crestere accelerata a cererii de metal galben din partea bijutierilor dar si posibilitatea ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa decida, luna viitoare, operarea unei noi reduceri a productiei care va avea ca efect o majorare a preturilor, implicit o adancire a inflatiei intr-o perioada in care consumul creste foarte mult, datorita sezonului rece. La toate acestea se adauga posibilitatea ca Banca Centrala a Chinei sa decida o majorare a rezervelor sale de aur, de la 1 la 5 - 6%, guvernatorul sau anuntand, saptamana trecuta, ca institutia pe care o conduce doreste sa isi diversifice rezervele. O astfel de decizie va dauna dolarului, avand in vedere uriasa rezerva in moneda americana a Chinei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.