Vioara-n recital
Violonistul polonez Mariusz Morys va sustine, de la orele 18.00, in aceasta seara, la Muzeul National "George Enescu", un recital, fiind acompaniat la pian de catre Monika Wilinska-Tarcholik. In programul concertului organizat de catre Institutul Polonez figureaza piese de Henryk Wieniawski ("Fantezia Faust", "Poloneza in re major"), Johannes Brahms ("Sonata pentru vioara si pian nr. 2 in la major op. 100") si Niccolo Paganini ("Nel cor piu..."). (L.I.)
Arhanghelii la Bratislava
Bratislava gazduieste, in perioada 7-15 noiembrie, Festivalul International de Literatura "Ars Litera". Parte importanta a festivalului, proiectul "Portile Literare Europene" isi propune promovarea tinerilor scriitori din Europa Centrala si de Est, sustinand financiar in fiecare an publicarea in patru limbi (engleza, Italiana, germana si ceha/slovaca) a uneia dintre lucrarile prezentate. Romania este reprezentata in acest an de Anca Maria Mosora ("Arhanghelii nu mor", Humanitas, 2005), o autoare foarte tanara, care scrie insa matur, cu un deosebit control al frazei, cu o capacitate surprinzatoare de a converti perceptii si senzatii in presimtiri si amintiri, o autoare care nu iubeste neaparat omul, ci mai degraba intelepciunea pe care acesta o genereaza. A scrie literatura inseamna a pune emotia inaintea faptelor. "Arhanghelii nu mor" este o carte de atmosfera, in paginile careia lumea protagonistilor se incheaga din detalii de decor, din nuante psihologice si din senzatii ale trupului. Farmecul cartii sta in haloul psihologic pe care autoarea, scriind la persoana intai, il da unei lumi pe care numai ea stie daca a trait-o cu adevarat sau a plasmuit-o in intregime. Romanul a fost distins anul acesta cu premiul pentru debut al revistei Cuvantul. (L.I.)
Acces permis la interzis
Catalin Dupu, scenarist si regizor, lanseaza azi de la orele 19.00, (Aleea Lacu Morii 3, Sector 6) documentarul artistic "Accesul interzis", al carui subiect este ultima leprozerie din sud-estul Europei, cea de la Tichilesti (jud. Tulcea), stearsa de pe harta inainte de '89, la ordinul lui Ceausescu. Inspirat din viata lui Romica Nedelcu, filmul prezinta atmosfera tristului loc si peripetiile eroului, de la 4 ani pana astazi, cu prieteni, greseli, tratamente, iubite, chefuri si dureri. Filmarile au avut loc la Tichilesti, Braila si Lacu Sarat in 2005. (L.I.)
"In direct, Australia"
Este titlul cartii, coeditata de editurile Equator (Australia) si Vergiliu (Romania), semnate Sergiu Stelian. Intentia marturisita a autorului a fost aceea de a-l introduce pe cititor in diversitatea viabila si semnificativa a faptelor, refuzand o prezentare globala didactica a Australiei. Traind in Australia, autorul s-a straduit sa-si insuseasca valorile australiene, prin scrierea acestei carti. Volumul este structurat ca un mozaic de articole, nu foarte intinse, abordand aspecte ale realitatii australiene trecute si prezente: de la istorie la natiune pana la sport si divertisment. (L.I.)