Prima jumatate a anului in curs a raportat, pe cea mai dinamica piata romaneasca, cea a retailului, o tendinta crescatoare din punct de vedere al suprafetelor noi finalizate si nivelului chiriilor, se arata intr-un studiu CB Richard Ellis. In primele
Prima jumatate a anului in curs a raportat, pe cea mai dinamica piata romaneasca, cea a retailului, o tendinta crescatoare din punct de vedere al suprafetelor noi finalizate si nivelului chiriilor, se arata intr-un studiu CB Richard Ellis. In primele sase luni ale lui 2006 stocul de spatii comerciale moderne a crescut cu aproximativ 55.000 mp, atingand 579.000 mp, majoritatea fiind incluse in prima etapa a primului parc comercial din Capitala, Baneasa Comercial. Oferta proiectelor comerciale de mari dimensiuni a fost completata de spatii mici, sub 5.000 mp, destinate populatiei cu venituri scazute, in zone dens populate, precum Crangasi, unde a fost livrat Grant Shopping Center. Numarul galeriilor comerciale a crescut usor pe fondul finalizarii tot mai multor cladiri de birouri sau hoteluri ce includ si zone comerciale, care au adaugat 10.000 mp la stocul de spatii comerciale moderne. Tendinta actuala este de transformare a vilelor din zonele centrale in restaurante, cafenele si baruri.
In ciuda avantului capatat de piata de retail, exista inca un decalaj intre cerere si oferta, fapt ce avantajeaza proprietarii in momentul negocierii contractelor de inchiriere. Cererea pentru primul semestru al anului a fost reprezentata aproape exclusiv de extinderea comerciantilor deja prezenti pe piata. Zonele secundare si periferice au luat avant in defavoarea celor centrale, pe fondul lipsei de spatii si al chiriilor mari, dar si in scopul valorificarii potentialului zonelor dens populate. Piata a fost asaltata in acest interval de farmacii si operatori de telefonie mobila, iar ca urmare a cresterii chiriilor si a lipsei de spatii comerciale de calitate, bancile au inceput sa cumpere spatii in detrimentul inchirierii, ceea ce a dus la cresterea presiunii asupra ofertei existente de spatii stradale.
Suprafata medie solicitata de acestea este de 100-200 mp, in timp ce retelele de magazine cu obiecte de uz casnic cauta 200-500 mp, cu exceptia lantului Media Galaxy, care prefera suprafetele de peste 2.000 mp.
Datorita cererii crescute si ofertei limitate din retail, conform analistilor CBRE, gradul de neocupare pentru spatiile comerciale stradale este de sub 5%. Din acelasi motiv, nivelul mediu al chiriilor a crescut cu aproximativ 20%. Cele mai ridicate s-au inregistrat pentru spatiile stradale, intre 90-130 euro/mp, in timp ce, pentru spatiile din mall-uri, chiriile s-au mentinut la acelasi nivel, intre 60-80 euro/mp, ajungand pana la 120 euro/mp pentru spatiile mai mici de 50 mp.
Interesul crescut al bancilor si operatorilor de telefonie mobila, in speta, pentru spatiile situate in zonele dens populate a dus, evident, la o crestere a chiriilor cu 25-30%. In zonele secundare, chiriile sunt de 35-60 euro/mp, iar in cele periferice se situeaza intre 25-30 euro/mp. Nivelul chiriilor pentru galeriile comerciale a cunoscut o evolutie stabila (25-40 euro/mp) datorita echilibrului relativ intre cerere si oferta.
Pretul mediu de vanzare pentru spatiile comerciale libere a ajuns in prezent la 2.500-3.000 euro/mp, in cazul suprafetelor construite in zonele secundare, iar in cele centrale acesta a ajuns la 3.000-5.000 euro/mp, fapt ce demonstreaza lipsa acuta de spatii in astfel de zone.
Proiectele de mall-uri propuse pentru finalizare in urmatorii ani vor reusi in mare parte sa acopere cererea de spatii comerciale de calitate, fapt ce va reduce presiunea asupra chiriilor pentru spatiile stradale ultracentrale, previzioneaza analistii CBRE.
Si piata investitiilor din acest sector a intrat pe o panta ascendenta. Tot mai multe fonduri internationale se arata interesante de oportunitati de investire in Capitala, trendul pastrandu-se pentru tot restul tarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.