In replica fata de acuzele aduse de Romtelecom, Telemobile si Cosmote, reprezentantii ANRC au precizat, "pentru cei care nu cunosc legea", ca institutia este una independenta. "Cele trei companii contesta nu o decizie, ci un proiect trecut recent pri
In replica fata de acuzele aduse de Romtelecom, Telemobile si Cosmote, reprezentantii ANRC au precizat, "pentru cei care nu cunosc legea", ca institutia este una independenta. "Cele trei companii contesta nu o decizie, ci un proiect trecut recent printr-o etapa de consultare publica tocmai in scopul de a afla parerea fiecarui reprezentant al industriei. Dupa analizarea observatiilor primite pe marginea proiectului, acesta va fi rediscutat cu industria", a sustinut ieri directorul ANRC, Dan Georgescu, reiterand faptul ca operatorii "au inteles gresit procesul de consultare publica".
In ceea ce priveste reactia Comisiei Europene, fata de care contestatarii s-au aratat increzatori, ANRC aminteste ca aceasta si-a declarat deja sustinerea pentru masurile implementate pana in prezent pe piata romaneasca: "Romania se afla pe directia cea buna in ce priveste conformitatea cu cadrul de reglementare european. (...) Puterile autoritatii de reglementare si procesul de luare a deciziilor s-au dovedit a fi eficiente si transparente, iar reglementarea tarifelor de terminare in retelele mobile si concurenta constituie exemple in acest sens".
Referitor la reducerea tarifelor de interconectare cu retelele mobile, ANRC considera oportun sa se repozitioneze la nivel european si sa evite subventionarea operatorilor din strainatate de catre operatorii din Romania.
In alta ordine de idei, ANRC sustine ca reactia Telemobil, Cosmote si a altor operatori nu este justificata, odata ce acestia nu sunt reglementati, "deci pot negocia tarifele de interconectare cu Vodafone si Orange la un nivel mai ridicat". "Dupa reducerea din luna septembrie, Telemobil si Cosmote au renegociat tarifele cu cei doi operatori dominanti la un nivel superior celui stabilit de ANRC pentru cei doi operatori dominanti", sustine ANRC, precizand ca pentru fiecare apel initiat de un client al celor doua companii catre Vodafone si Orange, acestia platesc 0,0721 euro/minut, in timp ce percep tarife de pana la 0,1 euro/minut.
La 10 iulie ANRC obliga, printr-o decizie, companiile Vodafone Romania si Orange Romania sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006 - ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, la 0,0503 euro/minut. Prima diminuare a avut loc la 1 septembrie, urmatoarele fiind programate pentru 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009.
Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca propriii abonati sa apeleze clientii Vodafone Romania si Orange Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.