Librarii si anticarii pareau, in urma cu cativa ani, ingrijorati de faptul ca soarta cartilor va intra intr-un con de umbra. "Cartea a inceput sa piarda teren in favoarea Internetului", era si continua sa ramana remarca acestora, departe insa de a ex
Librarii si anticarii pareau, in urma cu cativa ani, ingrijorati de faptul ca soarta cartilor va intra intr-un con de umbra. "Cartea a inceput sa piarda teren in favoarea Internetului", era si continua sa ramana remarca acestora, departe insa de a exprima situatia reala in ce priveste vanzarea de carte, in general. Este adevarat, cartea de anticariat pare sa fie din ce in ce mai putin solicitata, anticarii fiind tentati sa afirme, cel mai adesea, ca adolescentii, in special, "isi doresc orice, mai putin lectura unei carti". Sau "intra intr-un anticariat (atat liceenii cat si studentii, n.r.) in preajma examenelor, atunci cand sunt stransi cu usa sa-si compleze lista lecturilor obligatorii.
Dar si atunci interesul lor se rezuma la a citi prefata si atat". Sunt cuvinte pe care nu o data le-am auzit de la anticari.
Si totusi, anticariatele constituie sursa ideala de procurare a cartilor, se intelege pentru buzunarele acelora interesati sa intre in cea mai frumoasa dintre lumi - aceea de la care dobandim un plus de cunoastere. Spre deosebire de anticariate, casele de licitatii au un alt tip de oferte ce includ exemplare din toate domeniile, dar cu o circulatie mai mica.
Carti de beletristica, istorie, arheologie, filosofie, logica, albume de arta si monografii dedicate unor pictori sau sculptori romani, cataloage de expozitii, reviste ilustrate de la inceputul secolului, seturi de harti sau litografii si picturi realizate de artisti romani sau straini stabiliti pentru un timp in Romania in a doua jumatate a secolului al XIX-lea - iata, pe scurt, paleta ofertelor de la casele de licitatii bucurestene, la sectiunea "bibliofilie".
In plus, cartea rara, al carei pret atinge si 100 de milioane lei vechi, ocupa un loc special. In topul ultimelor vanzari de la Monavissa a figurat volumul "Cetati si orase greco-romane in noul teritoriu al Dobrogei", aparut in 1921 la editura "Romania Noua" sub semnatura lui G. Popa-Lisseanu, lucrare adjudecata pentru 700 RON. Un volum cu planse dupa acuarelele lui A. Poitevin-Scheletti, "Bucurestii" Pitoresc de George D. Florescu, editat de "Luna Bucurestilor" in 1938, a fost adjudecat pentru 300 RON.
La acelasi pret s-a vandut si publicatia "Arcades - Cahiers trimestrieles des lettres et des arts", nr. 1, janvier-mars 1947. "Cartea omului singur" ( Editura "Colectia Mesterul Manole," Bucuresti, 1941), al carei autor este marele scriitor roman Vintila Horia (1915-1992), s-a vandut cu 150 RON. Tot la Monavissa, un exemplar numerotat, cu dedicatie autografa, din revista "Ramuri" - numar festiv 1905-1929, a fost achizitionat pentru 100 RON, in timp ce pentru volumul de memorii si povestiri "Dalti si pensule" scris de sculptorul Oscar Han (Editura Minerva, Bucuresti, 1970), s-a oferit pretul de 35 RON.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.