Daca octombrie a fost luna dolarului, paritatea euro/dolar coborand pana la un minim de 1,2485 dolari, saptamana trecuta a gasit moneda unica intr-o dispozitie apreciativa, ea urcand vinerea trecuta la aproape 1,28 dolari, valoare care mai fusese ati
Daca octombrie a fost luna dolarului, paritatea euro/dolar coborand pana la un minim de 1,2485 dolari, saptamana trecuta a gasit moneda unica intr-o dispozitie apreciativa, ea urcand vinerea trecuta la aproape 1,28 dolari, valoare care mai fusese atinsa la inceputul lui septembrie. Investitorii de pe pietele internationale au mizat pe un semnal pozitiv privind majorarea dobanzii de catre Rezerva Federala americana.
Cresterea de saptamana trecuta a euro a survenit dupa ce Rezerva Federala a decis sa mentina dobanda de baza americana la 5,25%, pentru a patra luna consecutiv, iar Banca Centrala Europeana nu a modificat, la randul ei, politica monetara, dobanda 3,25%, dar a lasat de inteles ca pana la sfarsitul anului o va majora la 3,50%.
Pe pietele futures, multi investitori pariaza deja pe cresterea, pana la sfarsitul lui martie viitor, a dobanzii la 3,75%. Cu toate acestea, unii economisti sustin ideea ca BCE va pastra nemodificata dobanda la 3,5% pana la jumatatea anului viitor, pentru a evalua impactul majorarii taxelor si reducerea cresterii globale.
In urma cu doua saptamani, declaratia oficiala a Fed estima o crestere economica moderata, ca mai exista riscuri de inflatie, mai ales din partea evolutiei preturilor la petrol, dar ca efectul cumulativ al celor 18 majorari ale dobanzii vor reduce presiunea inflationista.
In schimb, joia trecuta, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a sugerat o posibila crestere a ratei dobanzii in decembrie, pentru a sasea oara in acest an, fara a exprima intentiile institutiei pe care o conduce in ceea ce priveste anul 2007. Reamintim ca BCE a inceput procesul de majorare a dobanzii in decembrie trecut, cand ea a fost crescuta de la 2 la 2,25%.
Reticenta presedintelui BCE sta in faptul ca rata inflatiei a scazut in octombrie la 1,6%, a doua luna consecutiva in care s-a aflat sub limita de 2% impusa de BCE, din cauza reducerii pretului la petrol. Ingrijorarile vin din partea avansului economic, care ar putea deveni motivul unei cresteri a preturilor si a unor cerinte salariale mai mari.
Dolarul a fost macinat si de datele economice mai putin bune venite din economia SUA, care a creat luna trecuta doar 92.000 noi locuri de munca, fata de previziunile de 125.000. Analistii considera ca in cazul in care economia americana si-a incetinit ritmul de crestere economica este posibil ca Fed sa decida in primul trimestru al anului viitor o diminuare a dobanzii cu 0,25 - 0,50 puncte procentuale. Ramane de vazut ce evolutie va avea pretul barilului de petrol, care a fost anul acesta cel mai important factor de crestere a deficitului comercial american, care a atins valori record in iulie si august.
Dupa ce a atins in urma cu doua saptamani un maxim istoric de 150,76 yeni, zilele trecute se parea ca paritatea dintre moneda unica si cea nipona va face un pas inapoi, spre pragul de 148 yeni.
Vinerea trecuta insa investitorii si-au exprimat neincrederea in iesirea economiei nipone din zona deflatiei, euro revenind la pragul de 150 yeni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.