Razvan Orasanu, fostul presedinte al AVAS, parea onest cand motiva ca a fotocopiat la plecare documentele institutiei, din minima prudenta. Adica pentru a se pune la adapost in caz ca o sa fie acuzat de ceva anume. Ei bine, dupa instalarea noului pre
Razvan Orasanu, fostul presedinte al AVAS, parea onest cand motiva ca a fotocopiat la plecare documentele institutiei, din minima prudenta. Adica pentru a se pune la adapost in caz ca o sa fie acuzat de ceva anume. Ei bine, dupa instalarea noului presedinte, nimeni nu l-a atacat pe Orasanu. Asa ca prea multa liniste pare sa strice. Astfel incat domnia sa a inceput canonada. Toate tunurile au fost puse pe AVAS. Mai cinstit, pe o anume parte a AVAS care nu are legatura cu PNL. Nu de alta, dar cineva din institutie imi marturisea ca acolo se dadeau si se dau lupte grele intre reprezentantii PNL si cei ai PD. Pana acum lupta a fost surda, fiecare combatant incercand sa faulteze in serie. Nici Sebastian Bodu, presedintele ANAF, nu a scapat, indemnizatia sa fiind suspendata de Razvan Orasanu. Se explica si discutia telefonica intre cei doi, ocazie cu care au avut sa-si spuna multe. Desigur, pe un ton inalt. Sunt realitati care, sa admitem, faceau parte din "regulile" jocului politic. Acum insa luptele se dau pe fata. In piata publica, un loc numai bun pentru ca mesajul sa ajunga direct la urechile procurorilor.
La AVAS se va lasa cu deranj mare. Nu sunt excluse nici catusele. Spun aceasta deoarece Orasanu aduce acuzatii extrem de grave. Practic, intelegem ca acolo frauda este un mod de lucru. Documente falsificate, interventii directe ale unor inalti functionari in aranjarea unei afaceri etc. Banuiesc ca fostul presedinte are si probe cand afirma ca "oamenii din AVAS sunt in stare sa schimbe numerele de inregistrare ale documentelor si sa puna semnaturi acolo unde nu exista". Atentie, deci, nu cateva persoane, ci "oamenii din AVAS". Mai mult, spune acelasi Orasanu,"persoane din conducerea AVAS au facut presiuni pentru scoaterea uzinei Timpuri Noi de sub monitorizare, astfel incat pe o parte din terenul pe care isi desfasoara activitatea sa fie dezvoltat un proiect imobiliar". Evident, acele interventii, aflam ca au fost cinci la numar, nu au fost dezinteresate. Extrem de grav.
Si totusi, din aceasta surprinzatoare iesire agresiva la rampa a lui Razvan Orasanu nu se intelege ceva. Daca am fi naivi, am putea crede ca fostul presedinte al AVAS a aflat despre toate aceste lucruri dupa ce a parasit institutia, iar interventia/denuntul ar avea conotatii civice. O poveste frumoasa, dar pe care nu o crede nimeni si care, poate parea ciudat, se poate intoarce impotriva denuntatorului. Cat a fost presedinte a tacut malc, ceea ce se cam incadreaza la tainuire. La fel a tacut cand a predat mandatul, lasand sa se inteleaga ca a lasat lui Teodor Atanasiu o institutie curata unde functionarii isi vad onest de treaba, departe de jocuri murdare. Orasanu spune acest lucru. La bilant a subliniat cat se poate de clar ca a format in institutie o echipa competenta si curata. Acest lucru a fost confirmat si de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. "Razvan Orasanu a avut trei obiective in timpul mandatului sau: sa continue procesul de eliminare a coruptiei din AVAS, proces inceput de fostul presedinte al institutiei Gabriel Zbarcea, sa grabeasca procesul de privatizare si sa creasca nivelul de recuperare a datoriilor la bugetul de stat. Premierul Tariceanu apreciaza ca Razvan Orasanu si-a onorat aceste trei obiective", se arata in comunicatul oficial al Guvernului Romaniei din data de 26 octombrie 2006. Mai sa fie. Din 26 octombrie si pana ieri, in doar 11 zile, AVAS s-a metamorfozat in asemenea hal? Sa fim seriosi. Toate acele lucruri reclamate s-au derulat tocmai in timpul mandatului lui Razvan Orasanu. Si daca s-au intamplat, de ce a tacut si a preferat sa puna "batista pe tambal"? Acelasi lucru l-a facut si in cazurile dovedite de mituire a unor functionari AVAS. A aflat cineva care au fost rezultatele anchetei interne declansate la ordinul fostului presedinte al institutiei? In niciun caz.
A tacut Razvan Orasanu de frica? De cine sa-i fie frica? A tacut pentru ca a existat cineva important care sa-i impuna tacerea? Daca da, atunci domnia sa, vedem ca este pus pe dezvaluiri incendiare, este obligat sa spuna cine este acea persoana. Altfel tot ce se intampla in prezent se poate interpreta ca o rafuiala care, sincer, nici macar personala nu este, Razvan Orasanu riscand sa fie receptat ca o marioneta. In fond, aceasta este problema domniei sale.
Altceva este interesant de urmarit. Daca Razvan Orasanu sustine ca oamenii din AVAS sunt in stare sa schimbe numerele de inregistrare ale documentelor si sa puna semnaturi acolo unde nu exista, inseamna ca toate, dar absolut toate actele trebuie verificate. Si nu sunt putine. Ne referim la licitatiile derulate, la documentele privitoare la perioada postprivatizare si la cele care au insotit cele 60 de dosare de privatizare incheiate in timpul mandatului lui Orasanu. Toate aceste documente si tranzactii devin, gratie acuzelor aduse institutiei, suspecte. O castana fierbinte de care multi vor sa scape. Cum mai afirmam, la AVAS va fi deranj mare. Ei bine, acum, dupa ce a aruncat "piatra", stam si ne intrebam oare ce acte a scos fostul presedinte din arhiva AVAS?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.