Bursa de Valori Bucuresti a avut o saptamana agitata, cu o lichiditate ridicata, mai ales in sectorul societatilor de investitii financiare. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la peste 360 milioane de lei, avand o crestere de circa 25% fata

Bursa de Valori Bucuresti a avut o saptamana agitata, cu o lichiditate ridicata, mai ales in sectorul societatilor de investitii financiare. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la peste 360 milioane de lei, avand o crestere de circa 25% fata de saptamana precedenta. La nivelul indicilor, BET, indicele celor mai lichide zece titluri a avut un avans de 0,22%, in timp ce indicele BET-C, care reflecta trendul general al pietei, a luat un avans de doar 0,45% fata de perioada anterioara. Singurul care a luat un avans important a fost BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, care a avut un randament saptamanal de 7,3% fata de nivelul inregistrat la finalul saptamanii anterioare. In sedinta de vineri, indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric de 61.397,92 puncte, in crestere cu 29,02% de la inceputul anului. "Apropierea datei de intrare a Romaniei in Uniunea Europeana probabil ca a atras fonduri straine de investitii, care pana acum aveau restrictii la plasarea banilor in tari extra-UE. Cel putin dupa modul cum s-au cumparat actiuni lichide, se pare ca sunt bani noi intrati in piata, comportamentul cumparatorilor asa pare. In plus, piata SIF a fost impulsionata de anuntul Erste Bank privind oferta catre salariati si listarea bancii austriece la Bursa de Valori Bucuresti", mentioneaza analiza Prime Transaction.

SIF Moldova creste cu 10,3%

SIF Moldova si SIF Oltenia au fost si in aceasta saptamana vedetele sectorului pe care il reprezinta, aflandu-se in topul celor mai lichide companii, detronate doar de tranzactiile cu titluri Petrom. Tranzactiile cu titlurile celor doua societati au acoperit in saptamana analizata peste 33% din rulajul total al pietei, iar in total, cele cinci SIF au acoperit peste jumatate din totalul rulajelor ordonate in piata. Societatile au atins noi maxime istorice, astfel ca SIF 5 Oltenia a ajuns la un pret de 3,62 lei/actiune, in timp ce titlurile SIF 2 Moldova ating pretul de 3,34 lei/unitate. Cea mai mare crestere din acest sector a avut-o insa SIF Moldova, care a adus investitorilor un castig saptamanal de 10,37%, la un rulaj total de circa 60 de milioane de lei. SIF Oltenia a avut un randament de 7,51%, in timp ce cresterile pe celelalte SIF au fost cuprinse intre 5,65% si 6,8%. "Trendul pentru aceste actiuni ramane ascendent in continuare, fiind de asteptat ca saptamana care urmeaza sa fie cel mai probabil de consolidare dupa cresterea agresiva din saptamana analizata. In lipsa altor informatii despre SIF, nu e exclus sa avem (si este de dorit pentru o crestere sanatoasa) o saptamana de corectii usoare", transmite KTD Invest in analiza saptamanala.

Banii din piata au mers spre Petrom

Compania Petrom a atras atentia investitorilor, iar rulajele de peste 74,3 milioane de lei au plasat compania pe primul loc in topul celor mai lichide titluri. Pe piata Deal a Bursei de Valori au fost transferate in aceasta saptamana actiuni Petrom in valoare totala de 43,46 milioane de lei, iar pretul mediu al actiunilor s-a plasat la 0,6 lei/unitate. Dupa schimburile de actiuni de pe piata Deal au inceput cumpararile si pe piata principala a Bursei, iar pretul actiunilor a avut in aceasta saptamana un avans de 2,5% fata de perioada precedenta.
Rompetrol Rafinare Constanta inca mai este influentata de pierderea raportata de companie in primele noua luni ale acestui an, ceea ce a adus cotatiei companiei o depreciere de 2,97% fata de perioada precedenta. Rompetrol a inchis sedinta la un pret de 0,0849 lei/actiune, dupa ce in cursul saptamanii a avut usoare cresteri.
In sectorul bancar, titlurile BRD au avut un avans de 2,65%, la rulaje in valoare totala de 20,81 milioane de lei, in timp ce Banca Transilvania a avut o saptamana mai slaba, astfel ca a avut un randament negativ de 0,93%, pe fondul unor rulaje de peste 26,9 milioane de lei.
Compania Transelectrica a avut in aceasta saptamana o pierdere de 4,42%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.