Doua milioane de romani au fost tarati in inchisorile si lagarele comuniste. Dintre ei, o jumatate de milion sunt considerati victime ale regimului trecut, anunta Vladimir Tismaneanu, coordonatorul comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii com

Doua milioane de romani au fost tarati in inchisorile si lagarele comuniste. Dintre ei, o jumatate de milion sunt considerati victime ale regimului trecut, anunta Vladimir Tismaneanu, coordonatorul comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania.

Potrivit politologului Vladimir Tismaneanu, raportul - fara de care presedintele Traian Basescu spunea ca nu poate condamna oficial comunismul - va fi finalizat la sfarsitul acestei luni si prezentat sefului statului in jur de 10 decembrie.

PROBLEME. 600 de pagini ""scrise la un rand"" au insumat pana acum cei 19 membri ai comisiei (printre care Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Constantin Ticu Dumitrescu, Horia Roman Patapievici, Nicolae Manolescu), dar raportul tot nu va fi unul exhaustiv. ""Nu va fi un raport complet. E mai multa informatie decat oricand, dar nu va fi complet. Cea mai grea problema a fost sa folosim arhivele. Promisiunea presedintelui Basescu a fost precum povestea cu sticla pe jumatate plina, pe jumatate goala. Dl Basescu a facut tot ce se putea, dar s-a intalnit si dumnealui cu ceea ce numea mediocritatea institutiilor statului roman. Institutiile nu sunt pregatite sa puna la dispozitie informatii despre ultimii 50 de ani, fondurile nu au fost prelucrate. E ca si cum pescuiesc intr-un ocean, dar nu stiu unde sa arunc undita. Degeaba am oceanul si undita, ca nu stiu daca sunt pesti"", a declarat Tismaneanu sambata in emisiunea lui Stelian Tanase, si el membru al comisiei, cei doi anuntand ca una dintre recomandarile comisiei va fi deschiderea totala a Arhivelor. Ministerul Sanatatii, bunaoara, ar fi manifestat ""rezistenta institutionala"" in chestiunea avorturilor, aceeasi atitudine avand-o nu pe avorturi, ci in general, serviciile de informatii si Politia (in legatura cu activitatea fostei Militii).

SECURITATEA CRIMINALA. Concluziile raportului, impartite pe cinci teme (condamnare, memorializare, legislatie, arhive, educatie), vor fi greu de banalizat, spune Tismaneanu. Regimul comunist a fost ilegal din prima pana in ultima zi, e una dintre concluzii, iar Securitatea a fost o institutie criminala. ""Nu accept ideea ca au fost doua securitati, una buna si una rea"", a afirmat Tismaneanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.