In ultimul an, populatia a preferat sa puna mai degraba bani deoparte in valuta. Leul a fost mai putin atractiv pentru economisire.

Potrivit ultimului comunicat al Bancii Nationale a Romaniei privind indicatorii monetari, din septe
In ultimul an, populatia a preferat sa puna mai degraba bani deoparte in valuta. Leul a fost mai putin atractiv pentru economisire.

Potrivit ultimului comunicat al Bancii Nationale a Romaniei privind indicatorii monetari, din septembrie anul trecut pina in aceeasi luna din anul acesta, economiile romanilor s-au indreptat mai mult spre valuta decit spre lei. Ritmul in care au crescut economisirile in euro sau in dolari a fost practic peste dublul ritmului de crestere a economisirii in moneda nationala. Incepind din primavara, depozitele in valuta ale populatiei au inregistrat lunar o crestere superioara celor in lei. Datele inregistrate in luna septembrie arata ca depozitele in devize straine ale populatiei au ajuns la 13.730 de milioane RON, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 4,2% in comparatie cu luna august. In acelasi timp, economiile in lei s-au cifrat la 18.797 de milioane RON, cu 16,2 procente mai mult fata de septembrie 2005 si 0,4 procente fata de august 2006.

Costul dobinzilor prea mici

Una dintre explicatiile fenomenului consta in dobinzile la lei, care au fost departe de a fi atractive o lunga perioada de timp. Chiar daca in prezent bancile si-au revizuit dramatic atitudinea fata de resursele populatiei in moneda nationala oferind dobinzi fixe si peste inflatie, aceasta abordare este relativ noua. "Dezinflatia rapida a dus la fel de rapid in jos dobinzile la lei. In plus, a fost o vreme in care bancile comerciale nu au avut nici un fel de reactie la marirea dobinzii de politica monetara a BNR (in sensul cresterii in consecinta a dobinzilor la depozite - n.n.). Oamenii nu stau sa faca socoteli in care sa ia in calcul si aprecierea leului", spune Daniel Daianu, profesor de economie.

Dobinzi plus siguranta

Daca in ceea ce priveste dobinzile la depozitele in lei bancile comerciale s-au dovedit extrem de lente in a reactiona la majorarile de dobinda ale BNR, in cazul dobinzilor la valuta lucrurile au stat altfel. Banca Centrala Europeana, dar si FED-ul american au operat majorari de dobinda care s-au regasit mai rapid in dobinzile la valuta in Romania. Consilierul financiar Bogdan Baltazar considera ca unii concetateni au gasit ca este mai sigur sa economiseasca in valuta si din perspectiva unei deprecieri a leului. Existenta semnalelor potrivit carora deficitele externe in crestere ale Romaniei vor conduce la un moment dat la o depreciere consistenta a leului fata de valute ar putea fi la rindul ei o explicatie pentru ritmul mult mai rapid de crestere a economiilor in valuta ale populatiei, sustine Daianu.

Autoprotectie si euroizare

In afara argumentelor sus-amintite, nu trebuie facut abstractie de evolutia creditului neguvernamental si de procesul tot mai rapid de euroizare a economiei romanesti. Economiile in valuta pot avea ca resort si indatorarea populatiei in aceeasi moneda. Cu alte cuvinte, economisind in euro, de pilda, cei care s-au imprumutat in valuta se protejeaza la riscul valutar pentru plata datoriilor catre banci. Pe de alta parte, cresterea depozitelor in valuta poate fi cauzata si de accelerarea procesului de euroizare a economiei romanesti sau de transferurile consistente de bani catre familiile din tara ale muncitorilor care lucreaza in strainatate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.