Centrele de copii au ajuns centre de colectare a spagii. La Steaua se platesc echipamentul si cantonamentele, in timp ce la Dinamo sau Rapid conteaza frumusetea mamelor copiilor. La FC Arges, insa, se plateste intretinerea antrenorului sau rata masi

Centrele de copii au ajuns centre de colectare a spagii. La Steaua se platesc echipamentul si cantonamentele, in timp ce la Dinamo sau Rapid conteaza frumusetea mamelor copiilor. La FC Arges, insa, se plateste intretinerea antrenorului sau rata masinii acestuia.

Sectorul de copii si juniori din fotbalul romanesc este un dezastru. Coruptia a inundat moralitatea „pedagogilor“, iar copiii incep sa se dumireasca de faptul ca in fotbal poti ajunge un nume daca iti permite punga. Intr-un studiu sociologic european s-a spus ca fotbalul este sportul care ofera cele mai mari posibilitati copiilor saraci. Spre deosebire de alte ramuri sportive, cum ar fi tenisul de camp, investitiile sunt minime. Ronaldo, Ronaldinho, Robinho si multi altii au facut parte din familii sarace. „Din copii de academicieni rar se nasc valori ale fotbalului“, spunea cineva. La noi insa, sistemul nu functioneaza. Se da spaga antrenorului, arbitrilor, iar relatiile copil-antrenor se consolideaza in functie de latura financiara. Copii talentati fac tusa doar pentru ca parintii lor nu au posibilitati materiale. Culmea este ca aceasta meteahna ar e radacini la cluburi cu renume precum Steaua, Dinamo sau Rapid. Iar daca nu sunt bani, „spaga“ ia formele grotesti libidinoase ale obsesiilor sexuale: „Ce mama frumoasa ai, baietas!“.

Spaga in fotbalul juvenil a facut obiectul mai multor emisiuni realizate de Marcel Puscas la OTV. Nimeni nu si-a putut inchipui ca spaga, aceasta forma a coruptiei, a cuprins fotbalul de la cel mai mic nivel. Reclamatiile unor parinti nu exprimau frustrare, ci anumite drame familiale. „Ce sa-i spun eu copilului? Sa munceasca la antrenamente? Sa asculte profesorul cand el vede cu ochii lui cum acesta ia bani de la unii parinti pentru a fixa posturile de titulari?“, a precizat un parinte dezamagit. „De ce nu mi s-a spus daca fiul meu e bun pentru fotbal sau nu timp de 5 ani?“, reclama un altul.

Steaua, in topul reclamantilor
Intr-un an in care echipa Steaua a obtinut performante care timp de zece ani ne-au fost interzise, iata ca la sectorul de copii si juniori al clubului, acolo unde investitiile se fac nu pentru o perspectiva imediata, lucrurile au luat o intorsatura care, daca ar fi sa dam crezare declaratiilor, ar insemna ca viitorul ros-albastrilor nu se construieste in ograda proprie. Gigi Becali a investit in infrastructura si e greu de crezut ca s-a zgarcit la a oferi bani pentru ca grupele de copii si juniori sa nu duca lipsa de ceva anume. E greu de crezut ca Gigi Becali nu a oferit bani centrului de copii si juniori si a dispus ca parintii sa contribuie financiar la bunastarea acestui centru. In cele doua emisiuni „Sport Show“ de la OTV, peste 50 de parinti au spus ca la Steaua se ia spaga! Astfel, pentru un echipament parintii au fost obligati sa plateasca nu mai putin de 7 milioane de lei! In schimbul acestor bani nu li s-a oferit nici o chitanta, ceea ce arata ca respectivii bani nu au fost introdusi in contabilitatea clubului, iar echipamentul a facut obiectul unei afaceri dubioase! Mai mult, pentru un cantonament s-au perceput alte 8 milioane de lei, iar, conform declaratiilor unor parinti, acestia au fost cazati intr-o sala de sport unde au dormit pe jos! Este adevarat, in grija pentru sanatatea copiilor, conducatorii centrului au introdus in cele 8 milioane necesare deplasarii si 400.000 lei vechi pentru medicamente! Seful Centrului de Copii si Juniori al clubului Steaua, Gheorghe Gigel, a declarat ca el nu a luat nici un ban. Probabil, n-o fi luat personal, dar asta nu inseamna ca nu a avut habar si ca a inchis ochii in fata unor asemenea „mizerii“, lasand sa se inteleaga ca asemenea practici au girul sau. Revenim obsedant cu o intrebare: Gigi Becali stie ce se intampla cu viitorul Stelei?

Dinamo si Rapid, pe podiumul 'spagii>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.