Saptamina trecuta, la bursa din Sibiu s-au realizat 2.110 contracte pe optiunile Put. Acest fapt arata ca investitorii incearca sa se protejeze impotriva schimbarii de trend a bursei.

In perioada 23-27 octombrie, la bursa din Sibiu a s
Saptamina trecuta, la bursa din Sibiu s-au realizat 2.110 contracte pe optiunile Put. Acest fapt arata ca investitorii incearca sa se protejeze impotriva schimbarii de trend a bursei.

In perioada 23-27 octombrie, la bursa din Sibiu a surprins volumul mare de tranzactii cu optiuni. Cresterea gradului de interes pentru aceste instrumente complexe, dar foarte eficiente in strategiile de protectie impotriva schimbarilor de trend, este ilustrata de volumul de 2.110 contracte realizate, dar si de totalul pe octombrie ajuns la 6.924. Elocvent este faptul ca, raportat la piata in ansamblul ei, in prima sesiune a saptaminii trecute cea mai consistenta tranzactie s-a realizat in aria optiunilor pe activul suport DESIF 2 cu scadenta decembrie 2006. La pretul de exercitare de 2,4 lei/actiune s-au atras Put-uri pentru care s-a platit o prima de 12 bani/titlu, la un portofoliu de 600.000 actiuni. Alte plasamente s-au realizat in special pe DESNP martie 2007. Pentru o prima de doar un ban actiunea s-a obtinut un pret de exercitare de 0,6 lei/actiune.

Ce este optiunea Put

Potrivit literaturii de specialitate, optiunea Put da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde activul suport pina la scadenta, la pretul de exercitare, in schimbul primei Put platite vinzatorului la incheierea tranzactiei. Vinzatorul optiunii Put are obligatia de a cumpara activul suport in cazul in care cumparatorul optiunii decide exercitarea acesteia. Pentru o mai buna intelegere putem face o analogie cu politele de asigurare auto. In momentul incheierii unei asemenea polite, se achita o prima care astfel asigura protectia valorii bunului in cazul survenirii unui accident. Daca acesta nu se produce, singura pierdere inregistrata e valoarea primei achitate. Aceasta constituie functia primara a optiunilor, de a asigura investitorilor posibilitati de a controla riscul. Astfel, in mod asemanator, optiunea Put asigura un cistig pe masura ce valoarea activului suport inregistreaza o scadere.

Deci daca investitorii anticipeaza o corectie a pietei, se pot proteja prin achizitionarea de optiuni Put, avantajul derivatelor fiind acela de a putea genera profit atit in cazul unei piete in crestere, cit si in cazul unei piete in scadere. Orice optiune Put are un cumparator si un vinzator; la fel si optiunea Call (acesta anticipeaza cresterea bursei), iar dreptul conferit de acestea trebuie exercitat in perioada de valabilitate, altfel este pierdut.

Vin derivatele pe indicii bursieri

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu anunta lansarea pe 1 noiembrie 2006 a derivatelor pe indicii bursieri SIBEX9 si SIBEX18. Contractele derivate DESIBEX au ca activ suport indicii SIBEX calculati de BMFMS in functie de pretul curent al actiunilor componente. SIBEX9 este un indice sectorial financiar si cumuleaza rezultatele tuturor titlurilor financiare listate la BVB (SIF-uri, TLV, BRD, BCC, BRK). SIBEX18 este un indice compozit care cuprinde cele mai reprezentative 18 actiuni listate la BVB si poate fi substituit cu succes intregii piete a actiunilor din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.