Procurorii DIICOT impreuna cu inspectorii ANAF au descoperit mai multe infractiuni de spalare de bani si evaziune fiscala savarsite de grupul de firme Euroavipo, cunoscut pe piata romaneasca a bauturilor alcoolice datorita promovarii brandurilor &bd

Procurorii DIICOT impreuna cu inspectorii ANAF au descoperit mai multe infractiuni de spalare de bani si evaziune fiscala savarsite de grupul de firme Euroavipo, cunoscut pe piata romaneasca a bauturilor alcoolice datorita promovarii brandurilor „Coniacul Unirea“, „Hanul Ars“ si „Rachiu aprig de Calnau“. Cercetarile au scos la iveala un prejudiciu adus statului de 52,2 miliarde de lei numai in perioada iulie-august 2003. Unul dintre actionarii grupului Euroavipo este Ionut Serban Dobronauteanu, presedintele Federatiei Romane de Sah, functie preluata de la evazionistul brasovean Alexandru Crisan.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu inspectorii fiscali ai ANAF, au descoperit mai multe infractiuni de spalare de bani si evaziune fiscala savarsite de grupul de firme Euroavipo, cunoscut pe piata romaneasca a bauturilor alcoolice datorita promovarii brandurilor „Coniacul Unirea, „Hanul Ars“ si „Rachiu aprig de Calnau“. Cercetarile au scos la iveala un prejud iciu adus bugetului de stat de 52,2 miliarde de lei numai in perioada iulie-a august 2003. Unul dintre actionarii grupului Euroavipo este Ionut Serban Dobronauteanu, presedintele Federatiei Romane de Sah, cel care a preluat aceasta functie sportiva de la un alt evazionist, brasoveanul Alexandru Crisan.

Inspectorii fiscali, impreuna cu procurorii, au desfasurat mai multe controale la firmele apartinand grupului Euroavipo, existand informatii potrivit carora aici se desfasoara activitati de spalare de bani si evaziune fiscala. In urma verificarilor, anchetatorii au descoperit ca SC Euroavipo SA a folosit doua societati aflate in prezent in lichidare, pentru a desfasura operatiuni financiare ilegale. Este vorba despre SC Eurocom SRL si SC Transamerican 2000 SRL, ambele din Calarasi, care au acumulat datorii la bugetul de stat in valoare de peste o mie de miliarde de lei vechi. Aceste firme au fost folosite de Euroavipo pentru diferite activitati desfasurate pe termen scurt, cu cifre mari de afaceri, dupa care au declansat proceduri de faliment sau radiere.

Euroavipo era fie furnizor, fie principal client al celor doua societati calarasene. Dupa ce incasau de la Euroavipo obligatiile stabilite prin contractele incheiate, cele doua societati foloseau sumele in cauza pentru a efectua plati neinregistrate in contabilitate. Potrivit verificarilor, numai in perioada iulie - august 2003, Eurocom a emis catre Euroavipo facturi fiscale pentru 1.086.187 litri de rachiu de fructe, fara sa achite la bugetul de stat contravaloarea accizelor in valoare de 52,2 miliarde de lei vechi.

Rostogolire de bani in Cipru
Stiind ca avea datorii mari la bugetul de stat, conducerea Eurocom SRL a transferat in contul unui off-shore din Cipru suma de 2,5 milioane de euro, urmand sa mai transfere o alta jumatate de milion de euro, fara sa inregistreze aceste operatiuni in contabilitate. Potrivit inspectorilor fiscali care au efectuat controlul, firma din Cipru este reprezentata de acelasi avocat roman care reprezinta alte trei firme straine, actionare ale SC Signus Romania Distributions (fosta Romdrinks).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.