Intr-o intalnire convocata ieri de primul-ministru, liderii partidelor parlamentare au stabilit, de principiu, ca alegerile pentru Parlamentul European sa fie organizate pe 13 mai 2007. Discutiile au fost insa lacunare, elemente importante legate de

Intr-o intalnire convocata ieri de primul-ministru, liderii partidelor parlamentare au stabilit, de principiu, ca alegerile pentru Parlamentul European sa fie organizate pe 13 mai 2007. Discutiile au fost insa lacunare, elemente importante legate de alegerile respective fiind ignorate.
Chiar daca aceasta data va fi respectata, noii europarlamentari romani nu vor putea ajunge in PE mai devreme de toamna anului 2007, odata cu inceperea sesiunii din septembrie. Intre timp, de la 1 ianuarie anul viitor, actualii euroobservatori vor deveni europarlamentari din partea Romaniei. Despre acest subiect insa nu s-a discutat nimic. Si nici daca va fi sau nu modificata Constitutia inainte de alegeri. Astfel ca nu se stie daca cetatenii UE, rezidenti in tara noasta vor putea sau nu sa participe la vot.

Exercitiu de imagine

Potrivit Legii electorale, Guvernul este cel care trebuie sa stabileasca data scrutinului. Premierul a convocat insa ieri liderii partidelor parlamentare, pentru consultari pe aceasta tema. La finalul sedintei, el s-a declarat multumit ca cei prezenti au ajuns la un consens si au stabilit data alegerilor pentru PE. Tariceanu a precizat ca aceasta data s-a conturat tinand cont de faptul ca Guvernul trebuie sa anunte data alegerilor pentru PE cu 90 de zile inainte, iar o luna este rezervata campaniei electorale. "Totul depinde de rapiditatea cu care Parlamentul aproba acest proiect", a explicat primul-ministru.
Intrebat daca la intalnire a fost abordat subiectul posibilelor alegeri anticipate, Tariceanu a spus ca majoritatea participantilor la discutii s-au exprimat impotriva unei eventuale cuplari a anticipatelor cu alegerile europene.

Geoana a inteles altceva

Dupa numai cateva minute, liderul PSD Mircea Geoana a spus insa ca Tariceanu a ridicat problema cuplarii anticipatelor cu alegerile pentru PE. "In mod explicit, nu a sustinut nimeni necesitatea anticipatelor", a adaugat el. Ulterior, atat purtatorul de cuvant al Executivului, cat si alti participanti la sedinta l-au contrazis. In fapt, cel care deschisese acest subiect a fost senatorul PRM Gheorghe Funar si se referea la posibilitatea cuplarii anticipatelor cu alegerile pentru PE.
Argumentele invocate de cei prezenti au fost referitoare la practica europeana in materie, care nu recomanda suprapunerea alegerilor si, implicit, a dezbaterii temelor europene, cu alegerile interne si dezbaterea temelor nationale.

Legea ajunge in plenul Camerei

Proiectul de lege pentru alegerile pentru PE a fost definitivat de comisia electorala in urma cu cateva zile.
La momentul respectiv, presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu anunta ca procedurile parlamentare vor dura cateva luni. Si ca, in varianta optimista, legea electorala va fi gata cel mai devreme la mijlocul lunii februarie.
Potrivit proiectului, va fi o singura circumscriptie pe tara, liste inchise, iar pragul electoral minim va fi de 5%. Potrivit normelor europene, reprezentantii in PE nu pot fi si membri ai Parlamentului roman.
De asemenea, in cadrul acestui scrutin, nu se vor organiza sectii de vot in gari, autogari si aeroporturi.
Ieri, proiectul urma sa fie depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, pentru a ajunge pe ordinea de zi a sedintei de plen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.