La doar doi ani de la aderare, noile state membre UE arata la fel de multa imaginatie in fraudarea fondurilor europene ca si statele cu mai multa experienta.   Auditorii europeni au descoperit ca jumatate din septelul declarat de fermierii

La doar doi ani de la aderare, noile state membre UE arata la fel de multa imaginatie in fraudarea fondurilor europene ca si statele cu mai multa experienta.

Auditorii europeni au descoperit ca jumatate din septelul declarat de fermierii sloveni, pentru a obtine subventii comunitare, nu exista in realitate, la fel si un sfert din numarul ovinelor si caprinelor declarate initial.
Polonia este acuzata de inspectorii europeni ca nu a aplicat sanctiunile financiare prevazute de legislatia europeana, care s-ar fi ridicat la un milion de euro, preferind doar o atentionare a fermierilor care depun declaratii false. Totodata, Curtea Europeana de Conturi a descoperit ca subventii in valoare de doua miliarde de euro pentru fermierii din Spania, Grecia si Italia au fost oferite pe baza unor informatii false. Discrepantele dintre datele fictive si realitate au costat, anul trecut, 2% din bugetul european pentru agricultura.
Inspectorii europeni au descoperit ca doua treimi din cele 95 de proiecte cu finantare europeana cercetate nu contin o lista detaliata a cheltuielilor estimate sau cer finantarea unor obiective care nu au legatura cu proiectul. "Principalul motiv al erorilor este ca fermierii, autoritatile locale sau managerii proiectului cer mai mult decit au dreptul, fie din nestiinta, fie pentru a frauda bugetul UE", a declarat Hubert Weber, presedintele Curtii Europene de Conturi, citat de "The Times". Un alt motiv subliniat de auditori este aplicarea diferita a legislatiei UE de catre autoritatile statelor membre. Comisarul european pentru Administratie, Audit si Anti-frauda, Siim Kallas, a propus ca remediu retinerea din bugetul statului in cauza a sumelor fraudate de fermieri, masura pe care Curtea de Conturi o considera ineficienta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.