Cantitatea de carne de pasare realizata anul trecut in gospodariile din Romania, de 73.000 de tone, reprezinta circa 25% din totalul productiei interne, plasata la 290.000 tone. Totodata, in 2005, consumul de carne de pasare din tara noastra a fost d

Cantitatea de carne de pasare realizata anul trecut in gospodariile din Romania, de 73.000 de tone, reprezinta circa 25% din totalul productiei interne, plasata la 290.000 tone. Totodata, in 2005, consumul de carne de pasare din tara noastra a fost de 450 mii tone, adica 20,7 kg pe locuitor, iar consumul mediu de oua pe cap de locuitor a fost de 235 oua, se arata intr-un comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). De asemenea, productia totala de oua a fost de 5,1 miliarde, peste jumatate, respectiv 2,7 miliarde de oua, fiind acoperita de gospodarii. Romania a importat anul trecut 40 milioane de oua, in timp ce importurile de carne de pasare au totalizat 160.000 tone. Consumul de carne de pasare pe cap de locuitor a fost, anul trecut, de 20,7 kilograme, iar in cazul oualor, de 235 de produse.

Gripa aviara a majorat stocurile cu 40%

Gripa aviara a diminuat consumul de carne de pasare si o majorat stocurile cu pana la 40%, conform producatorilor.
Potrivit unui studiu realizat de USDA (Departamentul american de Agricultura), consumul de carne de pasare din Romania ar putea sa scada in acest an cu circa 11%, din cauza virusului aviar. "In primul semestru al acestui an, numarul de pui broiler a scazut cu 1,3 milioane de capete, comparativ cu perioada similara a anului trecut, firmele preferand sa limiteze productia in conditiile in care inregistrau deja stocuri mari de carne de pui, in urma izbucnirii gripei aviare. Scaderea numarului de pasari a fost determinata si de masurile sanitar-veterinare restrictive", potrivit raportului USDA. Stocurile de carne de pasare se vor diminua la finele anului 2006 la circa 10.000 de tone, estimeaza specialistii americani. Anul trecut, stocurile au totalizat 20.000 tone, de aproape patru ori mai mult decat in 2004.

"Ne asteptam ca acest sector sa recupereze rapid"

Desi industria carnii de pasare din Romania a inregistrat pierderi anul trecut si in prima jumatate a anului 2006, din cauza gripei aviare, sectorul nu va fi afectat pe termen lung, urmand sa revina pe un trend crescator anul viitor, se precizeaza in raport. "Ne asteptam ca acest sector sa recupereze rapid pierderile si sa treaca pe crestere incepand cu 2007, adaptandu-se cu usurinta la conditiile pietei unice europene", spun specialistii USDA.
Oficialii americani apreciaza, de asemenea, o crestere a consumului de carne de pasare in urmatoarele luni, acesta inregistrand scaderi de circa 80% in saptamanile care au urmat izbucnirii gripei aviare din luna octombrie a anului trecut. "Vanzarile au inceput sa creasca din nou in luna iulie, insa se situeaza inca sub nivelul din perioada similara a anului trecut. Consumul va creste in urmatoarele luni, insa la finele anului 2006, daca nu va mai izbucni din nou gripa aviara, acesta se va situa cu circa 11% sub nivelul anului trecut", se arata in raport.
Potrivit USDA, consumatorul mediu roman nu este fidel unei singure marci de carne de pasare, ci mai degraba locului de unde achizitioneaza produsele (supermarketuri sau magazine mici). Preferinta pentru o anumita marca este determinata de raportul calitate/pret, iar cererea pentru produsele de calitate superioara, ready-to-cook, este inca scazuta pe piata locala.

Sapte grupuri agricole

In privinta preturilor produselor din carne de pasare, care au scazut incepand din octombrie 2005 si au atins un minim istoric in luna ianuarie, USDA apreciaza ca vor inregistra cresteri in lunile urmatoare, in paralel cu o majorare a vanzarilor, impulsionate si de subventiile majorate acordate de Guvern producatorilor.
Piata este in continuare dominata de sapte grupuri agricole, care detineau cumulat, la 30 iunie, circa 50% din productia comerciala, insa micii producatori, care realizeaza 1.500-2.000 de tone pe an, sunt de asemenea numerosi.
Fermele de dimensiuni mari au servicii integrate, in timp ce micii producatori apeleaza in principal la servicii externe de abatorizare. "Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va avea un impact puternic asupra pietei, determinand o triplare a productiei de pui broiler si noi concentrari pe piata", au mai spus expertii USDA.

Investitii avicole de 170 mil. euro

Investitiile din sectorul avicol se vor situa, in perioada 2006-2007, la 170 milioane euro, sumele fiind alocate pentru modernizarea unitatilor de procesare si a fermelor de pasari, precizeaza UCPR. Cifra de afaceri in sectorul avicol in 2005 a fost de 600 milioane euro din activitati directe, iar din activitati indirecte si induse in economie a rezultat o suma de aproximativ 3 miliarde euro. Caderea acestui sector atrage dupa sine o pierdere in PIB de aproximativ 3,5-4 miliarde euro, pierderi care vor fi suportate indirect de intreaga populatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.