Cotidienele britanice se declara surprinse ca decizia guvernului privind muncitorii romani si bulgari contravine politicii iusilor deschise", adoptata fata de statele care au aderat la UE in 2004.   "The Guardian" considera ca decizia are ma

Cotidienele britanice se declara surprinse ca decizia guvernului privind muncitorii romani si bulgari contravine politicii iusilor deschise", adoptata fata de statele care au aderat la UE in 2004.

"The Guardian" considera ca decizia are mai degraba o motivatie politica decit una economica. Geoff Hoon, ministrul britanic pentru Afaceri Europene, a fost singurul care a sustinut acordarea permiselor de munca pentru muncitorii romani si bulgari, dupa modelul statelor care au aderat in 2004. Hoon le-a transmis colegilor de guvern ca decizia ar putea afecta imaginea Marii Britanii in estul Europei si ca piata muncii la negru s-ar putea umple de muncitori romani si bulgari, pentru ca oricum acestia vor avea drept de calatorie in Marea Britanie. Hoon nu a fost sustinut insa nici macar de fostul ministru de Externe, Jack Straw. Acesta din urma militase in urma cu patru ani pentru acordarea permiselor de munca muncitorilor din cele opt state fost comuniste care au aderat la UE in 2004. Estimarile Londrei, care miza pe aproximativ 18.000 de muncitori din est, dupa extinderea din 2004, au fost depasite insa de 33 de ori.

Hotelierii britanici sufera

"Industria a beneficiat ca urmare a angajarii polonezilor, insa in ultima vreme acestia au inceput sa aduca si persoane care nu muncesc, ceea ce creeaza presiune asupra comunitatilor locale, fiindca cere crearea de noi locuri in scoli", a declarat Bob Cotton, presedintele Asociatiei Hotelierilor Britanici. Dupa cum era de asteptat, sindicatele din Marea Britanie au primit pozitiv decizia de a amina deschiderea pietei muncii pentru muncitorii romani si bulgari. In schimb, si-au manifestat ingrijorarea fata de faptul ca ifirmele vor trebui sa verifice cine este si cine nu este muncitor legal", misiune dificila pentru angajatori.

Noroc cu Traian!

Ministrul de Interne de la Londra, John Reid, ar trebui sa-i fie recunoscator imparatului roman Traian pentru ca a colonizat Dacia, deschizind astfel, in urma cu peste 1.900 de ani, drumul imigrantilor romani spre tarile de limba latina", comenta ieri ironic "The Guardian". Datorita acestui fapt, peste doua milioane de romani au ales in ultimii ani sa munceasca in alte tari latine, in special Spania si Italia. Alti romani ii vor urma tot in tarile latine dupa intrarea in UE, cred expertii in migratia muncii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.