Romania ar putea primi de la Uniunea Europeana fonduri structurale de 560 de milioane de euro pentru investitii in domeniul energetic, a declarat Ioana Michiu, euro-consilier la Organismul Intermediar pentru Energie.
Comunitatea Europeana va a

Romania ar putea primi de la Uniunea Europeana fonduri structurale de 560 de milioane de euro pentru investitii in domeniul energetic, a declarat Ioana Michiu, euro-consilier la Organismul Intermediar pentru Energie.
Comunitatea Europeana va aloca 252 de milioane de euro pentru realizarea de proiecte de imbunatatire a asistentei energetice, 196 milioane euro pentru reducerea impactului sistemului energetic asupra mediului si 112 milioane de euro pentru valorificarea resurselor regenerabile de energie. Proiectele vor fi cofinantate de catre beneficiari. "Credem ca asigurarea cofinantarii va intra sub regulile ajutorului de stat regional, ceea ce inseamna 50% grant, 50% participare proprie a beneficiarului, dar acest lucru va depinde de mai multi factori. Probabil ca fondurile structurale vor fi in proportie de 50% pentru intreprinderile mari si de 60-70% pentru IMM. Daca aplicantul va fi o autoritate publica, cofinantarea ar putea fi mai mica, insa ramane de discutat", a precizat Michiu, citata de Mediafax.
UE impune beneficiarilor ca fondurile structurale sa fie cheltuite in termen de doi ani de la alocare, iar in caz contrar banii vor fi returnati factorului european. Finantarea va fi realizata similar sistemului SAPARD, cu decontarea cheltuielilor. Potrivit reprezentantului OIE, rambursarea cheltuielilor va avea loc in termen de sase luni de la depunerea cererii de plata.

Pana in 2020, CE vrea reducerea consumului energetic cu 20%

Comisia Europeana a aprobat un plan de reducere a consumului de energie la nivelul Uniunii Europene cu 20%, pana in anul 2020, cu obiectivul de a diminua cheltuielile aferente sectorului de profil cu peste 100 miliarde euro anual, transmite Reuters, preluata de Mediafax. Anuntul CE vine intr-o perioada in care cererea se afla in crestere, iar diferite tari se afla in cautarea unor furnizori alternativi, intrucat Uniunea Europeana este tot mai ingrijorata de siguranta livrarilor din Rusia.
De asemenea, Executivul european va elabora, in 2007, un proiect de lege privind impozitele indirecte, care sa prevada scutiri de taxe sau penalitati, cu obiectivul de a stimula consumul eficient de energie. "Europa risipeste cel putin 20% din energia disponibila din cauza utilizarii ineficiente a resurselor", se arata in schita planului energetic.
Liderii europeni se vor intalni, vineri, cu presedintele rus Vladimir Putin, la Lahti (Finlanda), problema energetica aflandu-se pe agenda de discutii.
Autoritatile ruse au refuzat sa semneze Carta Energiei, un document propus de UE ca punct de reper pentru administrarea activitatilor din domeniul energetic in regiunea Eurasiei, intrucat se opun unei prevederi potrivit careia Rusia ar fi obligata sa permita accesul altor companii pe piata locala de gaze naturale, dominata de Gazprom. "Daca Rusia nu este pregatita sa ratifice Carta Energiei in forma ei actuala, inseamna ca este timpul sa se modifice aspectele pe care nu le putem accepta", a afirmat Sergei Yastrzhembski, consilierul lui Putin pentru legaturile cu Uniunea Europeana, citat de agentia de presa ITAR-TASS.
Rusia asigura un sfert din necesarul de energie al Europei, iar statele europene sunt ingrijorate de ipoteza ca autoritatile din aceasta tara utilizeaza resursele energetice ca arma politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.