Investitiile straine aferente sectorului de real-estate din Bulgaria sunt mult inferioare celor din Romania, unul dintre motive fiind ca bulgarii au refuzat, in cea mai mare parte, sa-si vanda terenurile agricole care le-au fost retrocedate, a declar
Investitiile straine aferente sectorului de real-estate din Bulgaria sunt mult inferioare celor din Romania, unul dintre motive fiind ca bulgarii au refuzat, in cea mai mare parte, sa-si vanda terenurile agricole care le-au fost retrocedate, a declarat Artur Silvestri, analist si profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles.
"Bulgarii au preferat sa-si pastreze terenurile agricole pentru a le cultiva, in majoritatea cazurilor in forme de asociere de tipul fostelor CAP-uri romanesti, dar avand la baza proprietatea privata. Italienii care au cumparat in Romania terenuri agricole au incercat si in Bulgaria, dar mentalitatea micilor fermieri bulgari se pare ca a pus frana acestor investitii. In UE, conform unor studii recente, suprafata agricola cea mai rentabila este de 19,2 ha. Bineinteles, este vorba de Europa, de tipul culturilor de pe acest continent. In America de Sud, rentabilitatea are alte coordonate", a precizat Silvestri, citat de Rompres. Totusi, Bulgaria este superioara Romaniei in ceea ce priveste ponderea investitiilor straine in turism. Din punct de vedere al investitiilor imobiliare in sectorul logistic si industrial, piata din Bulgaria este mult mai putin dezvoltata comparativ cu cea din Romania. "Pretul apartamentelor din Sofia este semnificativ mai scazut decat in Bucuresti, la fel ca si numarul tranzactiilor imobiliare. In Sofia, pretul mediu este de 700 de euro/mp pentru sectorul rezidential", a mentionat Silvestri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.