La mijlocul secolului 21, Uniunea Europeana ar putea sa nu mai fie capabila sa-si onoreze atributiile financiare, daca nu vor fi adoptate masuri viguroase, in special de natura bugetara, pentru a face fata consecintelor socului demografic, generat de
La mijlocul secolului 21, Uniunea Europeana ar putea sa nu mai fie capabila sa-si onoreze atributiile financiare, daca nu vor fi adoptate masuri viguroase, in special de natura bugetara, pentru a face fata consecintelor socului demografic, generat de imbatranirea populatiei, a avertizat Comisia Europeana, potrivit unui material aparut in periodicul Afacerea, editat de Camera de Comert si Industrie Bucuresti. In cazul in care politicile actuale nu se vor modifica, precizeaza Rompres, citand AFP, raportul intre nivelul datoriei si Produsul Intern Brut al Uniunii Europene va creste de la 63%, la cat se cifreaza in prezent, pana la aproximativ 200%, in jurul anului 2050, in timp ce o strategie de consolidare a finantelor publice pe termen mediu ar permite mentinerea raportului la 80%, considera oficialii europeni. "Daca nu vor fi luate masuri, deriva datoriei publice va cunoaste o accelerare brutala. A nu face nimic nu este o optiune", a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare. In acest sens, Comisia Europeana a elaborat un studiu din care reiese ca sase state din cele 25 de state membre UE sunt plasate intr-o zona de risc ridicat, iar alti zece membri, printre care Franta si Belgia, se situeaza intr-o zona de risc moderat. In momentul de fata doar noua din cele 25 de state membre UE sunt intr-o zona de risc limitat. "Trebuie sa reducem datoria publica intr-un ritm mai rapid. A intarzia adoptarea de politici dificile, dar indispensabile, nu le va face mai usoare", a precizat Joaquin Almunia.
Studiul elaborat de Comisia Europeana se bazeaza pe un concept care cuantifica distanta intre pozitia bugetara structurala a statelor membre in 2005 si care ar fi situatia sustenabila pe termen mediu. Pentru statele membre UE, ca si pentru tarile din Euroland, aceasta distanta este evaluata, in medie, la 3,5% din PIB. Pentru a o elimina, ar fi necesar ca statele membre UE sa elimine deficitele publice si sa inregistreze continuu un excedent bugetar echivalent cu 1,5% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.