Cinematograful bucurestean Studio va intra anul viitor in reteaua Europa Cinemas. Reteaua are ca principal scop sprijinirea salilor in care filmele europene reprezinta macar o treime din numarul premierelor prezentate, din fonduri comunitare. Fondul

Cinematograful bucurestean Studio va intra anul viitor in reteaua Europa Cinemas. Reteaua are ca principal scop sprijinirea salilor in care filmele europene reprezinta macar o treime din numarul premierelor prezentate, din fonduri comunitare. Fondul Consiliului Europei pentru coproductii, distributie si exploatare de opere cinematografice (Eurimages) a recomandat, in cadrul celei mai recente intalniri a board-ului sau, acceptarea din oficiu a Salii Studio in reteaua Europa Cinemas in 2007, informeaza Centrul National al Cinematografiei (CNC).
"Sala Studio a fost vizitata acum doi ani de doi reprezentanti ai Europa Cinemas, dar cei de la Studio nu si-au depus candidatura decat anul acesta pentru anul viitor. Din 2007, salile si distributia de film din Romania vor trece din programul Eurimages in MEDIA Plus, odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Pentru ca exista deja un raport despre Sala Studio in urma vizitei de acum doi ani, Eurimages a recomandat acceptarea din oficiu a cinematografului anul viitor", a declarat consilierul pentru cooperare internationala in CNC, Doina Bostan, citata de Mediafax.

Studio, al 8-lea cineamatograf romanesc din reteaua Europa Cinemas

Studio ar fi cel de-al 8-lea cinematograf romanesc din reteaua Europa Cinemas, dupa Union si Europa din Capitala, Arta si Victoria din Cluj, Studio din Constanta, Modern din Craiova si Libertatea din Oradea, care sunt sprijinite anual cu suma de 15.000 de euro. Indiferent de unde primesc sprijinul, salile din reteaua Europa Cinemas sunt incurajate sa programeze filme europene, datorita obiectivelor stabilite de a ajuta circulatia filmelor europene pe continent si de a spori numarul spectatorilor. Pentru a fi eligibil pentru afiliere, un cinematograf romanesc trebuie sa functioneze de cel putin sase luni, sa aiba minimum 50 de locuri si echipamente tehnice bune, sa se afle in capitalele nationale sau regionale, in orase universitare sau in orase-cheie pentru difuzarea cinematografica. In schimbul banilor primiti, un cinematograf romanesc din Europa Cinemas trebuie sa inbcluda in programul de premiere cel putin 33% filme europene, a subliniat Doina Bostan. Conform site-ului CNC, sala trebuie sa desfasoare actiuni de promovare a filmului european.

Sprijin financiar de 50.000 euro

Odata cu integrarea, se va trece de la Eurimages la MEDIA Plus, un program mai amplu. Pentru ca transferul sa se produca, CE trebuie sa negocieze la Organizatia Mondiala a Comertului clauza exceptiei culturale, care prevede ca 51% dintre operele difuzate sa fie europene, lucru ce nu se intampla in Romania.
Dupa negociere, Guvernul si CE vor semna un memorandum si vor negocia suma cu care Romania va contribui la MEDIA Plus. Programul MEDIA este deschis pana acum celor 25 de state membre UE, plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Bulgaria.
In cazul salilor sprijinite prin MEDIA Plus, sprijinul financiar variaza de la 15.000 euro, pentru cinematografele cu un singur ecran, la 50.000 euro, pentru multiplexurile cu cel putin 15 ecrane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.