Irakul, Vietnam II
Presedintele George W. Bush a recunoscut, pentru prima data, ca exista o posibila asemanare intre razboaiele din Irak si Vietnam, sustinand ca atacurile insurgentilor ar putea fi comparate cu ofensiva istorica a lui Tet, informeaza Mediafax. "Ar putea avea dreptate", a declarat Bush, intrebat daca se poate face o comparatie intre atacurile insurgente din Irak si ofensiva condusa de Tet, asa cum se spune intr-un comentariu publicat in cotidianul New York Times. Bush a respins insa ipoteza unei retrageri premature a trupelor americane. Ofensiva lui Tet, demarata de Vietcong si armata nord-vietnameza impotriva trupelor din sud si a celor americane incepand din ianuarie 1968 s-a soldat cu ceea ce poate fi numita o grea infrangere pentru fortele comuniste. Ofensiva comunista din Vietnam a avut loc pe fondul dezbaterilor electorale, precum situatia actuala din Irak. Bush a recunoscut starea tensionata din ultimele saptamani. Un numar de 67 de militari americani au fost ucisi in Irak de la inceputul lunii octombrie, una dintre cele mai sangeroase perioade pentru armata SUA, care a pierdut 2770 de soldati de la invazia din 2003. (D.E.)
Stadioane sub amenintare
O amenintare privind comiterea unor atacuri cu bombe radiologice la sapte stadioane din SUA a fost postata pe Internet, in cursul saptamanii, insa oficiali din cadrul serviciilor de Securitate Interna au apreciat ca aceasta nu este credibila, relateaza New York Times, citat de Mediafax. Anuntul, potrivit caruia atacurile urmau sa aiba loc duminica, a fost insa suficient de explicit pentru a determina Departamentul pentru Securitate Interna sa anunte Liga Nationala de Fotbal (NFL) si administratiile celor sapte orase. Amenintarea privind atacurile a fost postata luni pe un site de limba engleza si anunta ca bombe radiologice vor fi detonate in zona stadioanelor din Atlanta, Cleveland, Houston, Miami, New York, Oakland (California) si Seattle, la 22 octombrie, in timpul meciurilor de fotbal profesionist. Ulterior, prin intermediul televiziunii Al-Jazeera, Osama ben Laden va difuza o inregistrare video prin care va revendica responsabilitatea pentru "Hiroshima din America", adauga mesajul. (D.E.)
Vizita italiana la Guantanamo
Patru agenti ai diviziei operatiuni speciale a politiei militare italiene (ROS) au indeplinit, in 2002, o misiune secreta de interogare a unor suspecti detinuti la baza militara de la Guantanamo, fara a avea autorizatia magistratilor italieni, relateaza Corriere della Sera, in editia electronica, potrivit Mediafax. "Am mers la Guantanamo in cautare de informatii referitoare la riscul de atentate in Italia", a dezvaluit un capitan al corpului carabinierilor din Torino, audiat in calitate de martor in procesul a trei cetateni marocani arestati, anul trecut, in Italia, pentru terorism international. "Nu am informat autoritatile judiciare in legatura cu acest lucru, deoarece nici una dintre persoanele interogate de noi nu a raspuns la intrebari", a adaugat el, referitor la misiunea desfasurata in noiembrie 2002. Martorul a recunoscut ca discutiile cu suspectii de terorism s-au desfasurat in absenta avocatilor acestora, deoarece "au fost intrevederi neoficiale", precizand ca unii detinuti fusesera deja anchetati de politisti italieni, francezi, germani, elvetieni si spanioli. (D.E.)
Tortura, cu priza la public
Aproximativ o treime din populatia lumii nu respinge varianta utilizarii torturii in inchisori, in anumite circumstante, releva sondaj citat de BBC. In timp ce 59% dintre cetateni dezaproba tortura, 29% considera ca aceasta este acceptabila, intr-o anumita masura, pentru a combate terorismul. Peste 27.000 de persoane din 25 de tari au fost intrebate daca apreciaza ca tortura poate fi acceptata ca metoda de obtinere a unor informatii folositoare pentru a salva viata civililor nevinovati. Circa 36% dintre cei interogati pe aceasta tema in SUA au declarat ca utilizarea torturii intr-o asemenea situatie este acceptabila, in timp ce 58% au precizat ca nu vor accepta nici un compromis in ceea ce priveste drepturile omului. Printre statele a caror populatie sustine intr-o proportie crescuta utilizarea torturii†figureaza Irakul (42%),†Filipine†(40%), Indonezia (40%), Rusia (37%) si China (37%), aminteste Mediafax, cu mentiunea ca toate cele 25 de state in care a fost efectuat studiul sunt semnatare ale Conventiilor de la Geneva, care interzic tortura si tratamentele crude sau inumane. (D.E.)
Alerta in Nigeria
Presedintele nigerian, Olusegun Obasanjo a decretat ieri dimineata, stare de urgenta pentru o perioada de sase luni in statul Ekiti din sud-vestul tarii, dupa procedura de destituire a guvernatorului, pe care seful statului o considera ilegala. Parlamentul local din Ekiti l-a destituit, luni, pe guvernatorul Ayodele Fayose, dupa o ancheta judiciara care l-a gasit vinovat de coruptie. Legislativul local l-a inlocuit si pe judecatorul care a condus ancheta, demers considerat de Obasanjo drept "profund neconstitutional", noteaza Rompres. Pe plan local, situatia este neclara. Fayose insista sa ramana guvernator, adjunctul acestuia afirma ca este guvernator interimar, iar deputatii l-au numit pe presedintele legislativului in respectiva functie. Decizia privind starea de urgenta intervine intr-un moment sensibil, inainte cu cateva luni de alegerile generale din aprilie 2007, primele democrate de la obtinerea independentei Nigeriei, in 1960, noteaza Reuters. (D.E.)
Israelul neutralizeaza tunele
Tsahal (amata israeliana) continua, ieri, cercetarile pentru descoperirea si distrugerea tunelelor din sudul Fasiei Gaza, despre care, autoritatile israeliene sustin ca ar servi la contrabanda cu arme provenind din Egipt. Conform unui oficial al armatei israeliene, in cursul unei incursiuni declansate marti seara, au fost descoperite noua astfel de tunele. Ministrul Apararii israelian, Amir Peretz, a afirmat in Knesset (Parlamentul israelian) ca armata nu intentioneaza sa reocupe sudul Fasiei Gaza, insa nici "nu poate inchide ochii atunci cand organizatiile teroriste incearca sa se echipeze cu rachete antitanc". Israelul se mai confrunta, in prezent, si cu ecourile razboiului purtat, in iulie-august, impotriva gherilei siite pro-iraniene Hezbollah, in sudul Libanului. Human Rights Watch (HRW) a anuntat, ieri, ca Hezbollah a lansat bombe cu fragmentare asupra Israelului in timpul conflictului, dupa ce anterior afirmase ca statul evreu a utilizat astfel de obuze pentru a ataca Libanul, relateaza BBC, citat de Medifax. (D.E.)
IDR, la un an de activitate
La un an de la infiintare, Institutul Diplomatic Roman (IDR) s-a remarcat prin incheierea unor acorduri de colaborare cu institutii similare din alte state si o activitate diversificata, de la organizarea de cursuri pentru diplomati si functionari, pana la editarea de publicatii si studii. In primul an de functionare, IDR a inceput trei programe de pregatire, printre care programul diplomatic de baza, cu circa 35 de cursanti, adresat noilor angajati din MAE, cursuri pentru functionari din institutii publice si private referitoare la mecanisme decizionale europene, relatii internationale si integrare euroatlantica (circa 160 de persoane), dar si cursuri la distanta, pentru diplomatii aflati deja la posturi (aproximativ 200), a declarat, ieri, directorul general al Institutului, Vlad Nistor, cu ocazia prezentarii bilantului de activitate. Institutul va organiza si o serie de cursuri dedicate ziaristilor, primul dintre acestea fiind "Relatii internationale si diplomatie in lumea contemporana" care va fi tinut pe parcursul lunii noiembrie, a mai spus Nistor. (D.E.)