RomTelecom a decis sa reia procesele impotriva Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) care i-a impus reducerea tarifelor de interconectare, dupa ce institutia a anuntat un proiect referitor la formula de control a tarifelor servi
RomTelecom a decis sa reia procesele impotriva Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) care i-a impus reducerea tarifelor de interconectare, dupa ce institutia a anuntat un proiect referitor la formula de control a tarifelor serviciilor furnizate de operatorul de telefonie fixa. Solicitarile RomTelecom au fost inaintate, la 13 octombrie, Curtii de Apel Bucuresti si Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
"Decizia de repunere pe rol a litigiilor privind tarifele de interconectare ale RomTelecom a fost generata, in principal, de proiectul deciziei ANRC privind formula de control al tarifelor serviciilor cu amanuntul ale companiei pe pietele unde are putere semnificativa, publicat la 25 septembrie 2006", a declarat, ieri, citat de Mediafax, directorul juridic si de relatii publice al RomTelecom, Catalin Dima.
De partea cealalta, anuntand ca nu au primit nici o citatie in acest sens, reprezentantii ANRC au sustinut ca este ilogica asocierea intre procesul de orientare pe costuri a tarifelor de interconectare (care vizeaza exclusiv tarifele practicate pe piata en gros) si proiectul de decizie supus spre consultare recent de ANRC (privind nivelul tarifelor serviciilor cu amanuntul ale Romtelecom, pe pietele pe care aceasta companie are putere semnificativa).
ANRC considera ca proiectul de decizie urmareste cresterea predictibilitatii si a flexibilitatii RomTelecom in stabilirea tarifelor individuale si va permite companiei de telecomunicatii sa recupereze cresterea costurilor care nu pot fi controlate.
Potrivit proiectului de decizie din 25 septembrie, formula de control se va aplica pe o perioada de trei ani, incepand cu anul 2007, si va permite RomTelecom o crestere medie maxima a tarifelor egala cu rata inflatiei.
In plus, conform proiectului de decizie, RomTelecom are nevoie de aprobarea ANRC pentru orice reducere a tarifelor pentru abonamente si apeluri pentru acces special la Internet, precum si pentru orice crestere a tarifelor pentru apeluri locale, nationale, internationale si cele catre retelele de telefonie mobila.
De asemenea, pentru a preveni un comportament anticoncurential, compania va trebui sa obtina acordul ANRC de fiecare data cand vor fi introduse noi pachete de servicii sau scheme de reducere a tarifelor.
In replica, reprezentantul RomTelecom sustine ca, desi practica europeana stabileste un plafon maxim in limita caruia operatorul poate majora sau micsora tarifele conform politicii sale comerciale, proiectul deciziei ANRC instituie un mecanism prealabil de control extrem de strict si inacceptabil. "De exemplu, acest proiect impune cerinta aprobarii prealabile de catre ANRC a introducerii unor pachete de servicii sau a unor scheme de reduceri tarifare.
Conform proiectului de decizie, documentele legate de modificari trebuie transmise ANRC cu cel putin 60 de zile inaintea datei de la care se intentioneaza aplicarea modificarii tarifelor.
Acesta este un exemplu clar de intarziere a reactiei companiei la provocarile pietei", a spus Dima.
El a afirmat ca actuala forma a proiectului de decizie ar pune compania in situatia, unica de altfel, de a-si supune in permanenta politica comerciala controlului ANRC.
"Si asta in timp ce principalii nostri concurenti, marii operatori de telefonie mobila si de cablu TV, au libertate totala sa-si stabileasca tarifele cu amanuntul fara nici cel mai elementar control din partea ANRC, in pofida faptului ca se afla in concurenta directa cu RomTelecom asupra unui segment important de clienti", a continuat Dima.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.