O serie de banci acorda credite in franci elvetieni si mai nou in yeni japonezi. Cele doua monede au avantajul celor mai scazute dobinzi de referinta, dar sint recomandabile doar celor curajosi.

Intrate de curind in peisajul bancar rom
O serie de banci acorda credite in franci elvetieni si mai nou in yeni japonezi. Cele doua monede au avantajul celor mai scazute dobinzi de referinta, dar sint recomandabile doar celor curajosi.

Intrate de curind in peisajul bancar romanesc, valutele exotice au creat o nisa in oferta bancara destinata doritorilor de credite. Atuul dobinzii scazute este atenuat de riscul valutar si cross-ul intre monede.

Mirajul dobinzii

Faptul permite ca la rindul lor bancile in cauza sa atraga clienti prin dobinzi pe piata locala, inferioare celor in euro. Asa cum de multe ori s-a atras atentia, acest tip de credit este indicat numai persoanelor cu venituri peste medie si cu o buna cunoastere a riscului valutar pe care si-l asuma. Creditele in monede exotice, franci elevetieni sau yeni, deocamdata prezinta cel putin doua inconveniente. Este vorba in primul rind despre raritatea celor doua monede, cu siguranta cei imprumutati trebuind sa accepte pentru rambursarea imprumuturilor cursurile de schimb afisate de banca ce se pot dovedi la un moment dat dezavantajoase si care pot anula avantajul relativ al unei dobinzi mai joase. In al doilea rind, exista pericolul aprecierii considerabile a monedelor in cauza, sau al majorarii dobinzilor pe pietele de referinta, aspecte mult mai imprevizibile decit in cazul euro de pilda. Dobinda la creditele in CHF este destul de avantajoasa in comparatie cu imprumuturile in lei ori in euro, dar aceste imprumuturi prezinta si o serie de riscuri. Practic, principalul aspect la care trebuie sa se gindeasca persoanele care vor sa contracteze un credit in franci elvetieni este, potrivit specialistilor, costul total al unui astfel de imprumut. Clientii trebuie sa ia in calcul dezavantajele legate de riscul de dobinda (acum dobinda este foarte avantajoasa, dar ea depinde de politica Bancii Elvetiei si daca inregistreaza o crestere de numai doua puncte deja creditele in aceasta moneda devin dezavantajoase) si cel valutar pe care si le asuma pe toata durata contractului.

Recomandat doar nerabdatorilor

Pentru romani utilizarea francului elvetian sau a yenului japonez pentru obtinerea sursei financiare pentru achizitionarea unui imobil, a unui automobil, sau pentru satisfacerea nevoilor personale este recomandabila doar nerabdatorilor. Succesul atit cit va fi al acestor imprumuturi vine dintr-o conjunctura favorabila foarte probabil doar pe termen scurt. Data fiind dobinda inferioara imprumuturilor in valutele traditionale, creditele in franci sau in yeni permit doritorilor obtinerea unei sume mai mari de bani, daca avem in vedere restrictiile de venit net impuse de BNR pentru contractarea imprumuturilor.



Hedging sau cum sa scapi de grija cursului valutar Tranzactiile cu derivate leu/euro, leu/dolar ofera exportatorilor si importatorilor posibilitatea de blocare a cursului in schimbul imobilizarii unei sume reprezentind circa 10% din suma care ar trebui imobilizata pe piata valutara. Astfel, exportatorul va vinde contracte futures la BMFMS la pretul la care va factura si marfurile. In cazul in care cursul valutar va inregistra scaderi masive, el va fi protejat impotriva riscurilor pentru ca va inregistra un profit echivalent pe piata futures, care va compensa pierderile din piata valutara. In eventualitatea unei situatii inverse, cind leul ar scadea, importatorii ar trebui sa apeleze, la rindul lor, la hedging. Importatorul va cumpara contracte futures la o valoare care ii convine, blocindu-si, astfel, pretul.

Asa ca contractele futures pe euro si valuta de la Sibiu spun la ce ne putem astepta in perioada imediat urmatoare.

Citeste in continuare Pe ce moneda pariem la anul A spune care ar putea fi moneda "cistigatoare" in termen de un an este un demers riscant si dificil. Euro ramine moneda creditului Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va consolida pozitia monedei unice europene ca favorita la imprumuturile neguvernamentale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.