Pentru Donna Cooper, cea mai groaznica amintire din ultimii ani se refera la cainele sau collie, pe nume Ben, care "s-a sinucis". Ea a povestit reporterilor unui ziar britanic cum fiul sau de doi ani, Callum, a intrebat apoi de catel in fiecare zi, t
Pentru Donna Cooper, cea mai groaznica amintire din ultimii ani se refera la cainele sau collie, pe nume Ben, care "s-a sinucis". Ea a povestit reporterilor unui ziar britanic cum fiul sau de doi ani, Callum, a intrebat apoi de catel in fiecare zi, timp de aproape un an.
"Callum a fost foarte suparat de moartea lui Ben. Ma intreba tot timpul daca piciorul catelului se va vindeca in Rai".
In urma cu un an, Donna, sotul ei si fiul lor se plimbau in pitoreasca zona a podului Overtoun din Milton, din apropierea Dumbarton, Scotia.
La un moment dat, fara absolut nici un avertisment, Ben a sarit pur si simplu peste parapetul podului vechi de un secol, si a cazut in gol peste 15 metri, strivindu-se efectiv de roci.
"Avea toate oasele zdrobite, cand l-am gasit, inca mai traia, dar ne-am dat seama ca nu se poate sa-l lasam sa se chinuie in halul asta asa ca am urmat sfatul veterinarului si l-am eutanasiat" isi aminteste Donna.
Kenneth Meikle este o alta persoana care simpatizeaza cu familia Cooper, mai ales pentru ca si ea a putut privi cu groaza cum catelul sau, de rasa golden retriever, pe nume Hendrix, s-a aruncat si el peste parapet, de pe acelasi pod, cam in aceeasi zona ca si Ben.
"Ma plimbam cu prietenul meu si cu copiii cand brusc, cainele a sarit peste parapet. Fiica mea a inceput sa urle si a fugit dupa caine, pe care l-a luat in brate. Ii multumesc lui Dumnezeu, catelul nu a murit, pentru ca a cazut pe un pat de muschi care i-a amortizat caderea. Cand am gasit-o, tremura din toate incheieturile si asa a facut pana a doua zi. Incepuse chiar sa-i cada si parul. Cred ca era in stare de soc. Din fericire, si-a revenit a doua zi", a povestit femeia.
50 de caini in ultimii ani
Alti caini nu au fost atat de norocosi. In ultimii ani, peste 50 de caini s-au aruncat de pe acelasi pod, anul trecut, in doar sase luni, murind cinci patrupede din aceeasi cauza.
Toate "sinuciderile" s-au intamplat cam in acelasi loc, intre ultimele doua parapete de pe partea dreapta a podului si toate incidentele au avut loc in zile senine, insorite. Mai mult decat atat, toti cainii care au murit faceau parte din rase de vanatoare, care au mirosul foarte dezvoltat: labradori, collie si golden retrieveri.
Dorren Graham, de la Societatea scotiana de Prevenire a actelor de Cruzime asupra Animalelor este de parere ca incidentele "sunt un mister sfasietor. Multi proprietari de caini incearca si acum sa afle de ce au facut cainii lor acest gest".
Ceea ce este extrem de ciudat e ca acei caini care - la fel de inexplicabil - au scapat (desi majoritatea au murit pe loc) au fost tratati de medicii veterinari, iar cand au ajuns in acelasi loc, au incercat din nou sa sara.
Senzatii bizare
Podul a fost construit in anul 1895 de catre lordul calvinist Overtoun, deasupra raului Overtoun Burn. Dupa ce zvonurile au inceput sa se intensifice, specialistii s-au deplasat in orasul scotian sa investigheze cazul. Localnicii cred ca podul si casa din apropiere, Overtoun House sunt bantuite. In 1994, un localnic, Kevin Moy, si-a aruncat copilul peste pod, tipand in gura mare ca bebelusul era antichristul. La scurta vreme, si el a incercat - fara succes insa - sa se sinucida, aruncandu-se de pe acelasi pod.
Donna Cooper este de parere ca "lumea vorbea ca se droga, dar el a insistat ca locul e bantuit si ca zona are un efect ciudat asupra oamenilor si cainilor".
In mitologia celtica, Overtoun inseamna "zona foarte mica, subtire" unde se apropie cel mai mult Paradisul de Pamant. Unele voci spun ca animalele sunt mult mai sensibile in ceea ce priveste evenimentele mistice, insa se pare ca nu toti cainii simt. Mediumul Mary Armour si-a luat labrador pe pod sa vada ce se intampla, insa acesta nu s-a aruncat: "am avut totusi o senzatie extraordinara de calm si liniste, si trebuie sa recunosc ca desi nu a sarit, cainele a tras de lesa tot timpul catre partea dreapta a podului".
Experimente si explicatii
Pentru a descoperi enigma, psihologul canin dr. David Sands s-a dus in zona si a incercat sa "se puna in locul animalului" pe cand trecea podul.
Primul sau experiment a constat in traversarea podului alaturi de singurul caine care a supravietuit dupa ce s-a aruncat de pe pod, ca sa vada cum reactioneaza acesta. El a luat-o la plimbare pe Hendrix, care acum are venerabila varsta de 19 ani, iar cateaua a trecut podul fericita pana in apropierea zonei de unde se mai aruncase o data. In acea zona, Hendrix s-a tensionat brusc si a ramas totusi pe loc, pentru ca era prea batrana ca sa sara. Dr Sands a concluzionat ca animalului ii fusese atrasa atentia in mod cert, iar unul dintre cele trei simturi primare - vaz, auz sau miros - i-a fost atat de puternic stimulat, incat acesta simtea nevoia foarte pregnant sa fuga sa vada despre ce e vorba. Vazul a fost scos de pe lista, pentru ca singurul lucru pe care il putea vedea cainele din acel loc era podul de granit.
Pentru a stabili daca e vorba despre auz sau miros, la fata locului s-au deplasat specialisti de la o companie de instrumente acustice, impreuna cu un expert veterinar. Dupa ce au monitorizat zona, expertii au ajuns la concluzia ca nu exista nici un fel de unde acustice care sa determine moartea cainilor.
Pe de alta parte, ei au descoperit ca sub pod isi facusera adaposturi soarecii si nurcile. Dorind sa descopere daca patrupedele reactioneaza atat de prompt la mirosul rozatoarelor, specialistii au facut un experiment si au descoperit ca din zece caini de vanatoare (din rasele celor care "s-au sinucis") doar doi nu s-au aratat interesati de mirosul nurcilor, restul indreptandu-se direct spre acestea.
De asemenea, expertii sustin ca glandele anale ale nurcilor emana un miros foarte pregnant, care "innebuneste" cainii. Teoria pare plauzibila, insa proprietarii cainilor spun ca in Scotia traiesc 26.000 de nurci, de ce tocmai pe pod doresc cainii sa le prinda?
Pe de alta parte, de ce numai pe partea dreapta, intr-o zona anume? Pana se va afla adevarul, nimeni din zona nu mai are curajul sa-si plimbe cainele pe podul misterios, care este atat de "tentant" pentru patrupede. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.