Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va consolida pozitia monedei unice europene ca favorita la imprumuturile neguvernamentale.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce si mai mult moneda unica in atentia romanilor, fie si num
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va consolida pozitia monedei unice europene ca favorita la imprumuturile neguvernamentale.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce si mai mult moneda unica in atentia romanilor, fie si numai ca efect al procesului de convergenta care urmeaza sa se desfasoare imediat dupa 1 ianuarie 2007.

La mina lui Trichet

Dobinda la euro, aflata sub decizia Bancii Central Europene (BCE), a crescut constant pe fondul preocuparilor privind temperarea presiunilor inflationiste. Ajuns acum la 3,25%, nivelul dobinzii la moneda unica este asteptat sa creasca in continuare, dar cele mai mari estimari ale analistilor indica un maximum de 3,75% pina la sfirsitul anului viitor. Majorarile dobinzilor de referinta la euro se regasesc aproape automat in dobinzile imprumuturilor acordate de bancile comerciale din Romania. Trendul ascendent al dobinzii EURIBOR ar face la prima vedere contraindicata contractarea unui imprumut in moneda unica europeana, daca la acest lucru adaugam restrictiile impuse de Banca Nationala a Romaniei creditului valutar.

Convergenta la dobinzi

Exista insa o serie de argumente care conduc la ideea ca imprumuturile in euro vor ramine mai rentabile decit cele in lei si ca expansiunea creditelor in valuta va continua in defavoarea celor in moneda nationala. In primul rind, produsele de creditare in lei oferite de banci, atitea cite sint, poarta inca dobinzi mai mari decit cele in valuta. In al doilea rind, procesul de "euroizare" a economiei romanesti va continua cu forta sporita in anul ce vine, tot mai multe bunuri urmind a fi pretuite in moneda unica europeana care este deja moneda de referinta, spre exemplu, pe piata imobiliara si pe cea auto, adica exact segmentele pe care creditul de consum este cel mai prezent si solicitat. In pofida obiectivului BNR de a limita creditul valutar, piata bancara dominata autoritar de banci straine si concurenta din sistem vor conduce la dobinzi atractive la imprumuturile in euro, mai ales ca aceasta este moneda in care pot obtine finantari facile pe termen lung. Daca la aceasta se adauga aprecierea prognozata pentru leu in raport cu euro, atunci rezulta ca aceia care se imprumuta in euro vor avea de cistigat in anul care vine, chiar daca BNR va uza probabil de toate pirghiile care-i stau la indemina pentru a incuraja creditul in moneda nationala.

Restrictii in scadere

Este de asteptat si o reducere a restrictiilor la imprumutul in valuta, nu neaparat din cauza ca BNR ar dori aceasta, ci pentru ca ele devin din ce in ce mai putin eficiente in conditiile liberalizarii totale a contului de capital. De altfel, aceeasi liberalizare a capitalurilor permite deja contractarea de imprumuturi direct de la banci din strainatate la dobinzi europene, mult inferioare celor practicate in prezent pe piata bancara de la noi. Guvernatorul BNR a anuntat deja masuri de relaxare a obstacolelor administrative, din momentul in care inflatia anuala va atinge un nivel de 5%.

Riscul valutar se reduce

Un alt element care vine in sprijinul unui risc valutar redus si care recomanda euro ca moneda cistigatoare pentru imprumut provine din etapele pe care Romania trebuie sa le parcurga pentru adoptarea monedei unice. Aceasta presupune intrarea in mecanismul cursului de schimb ERM II, adica pastrarea variatiei cursului euro/leu intr-un interval de +/- 15% fata de o valoare de referinta ce va fi anuntata de BNR. Daca momentul intrarii in ERM II nu e inca fixat, acest fapt nu inseamna ca BNR nu se antreneaza intens pentru aceasta, variatia cursului fiind de asteptat a se incadra in aceste limite.



Citeste in continuare Riscurile monedelor exotice O serie de banci acorda credite in franci elvetieni si mai nou in yeni japonezi. Cele doua monede au avantajul celor mai scazute dobinzi de referinta, dar sint recomandabile doar celor curajosi. Pe ce moneda pariem la anul A spune care ar putea fi moneda "cistigatoare" in termen de un an este un demers riscant si dificil.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.