O serie de companii straine interesate sa produca biocombustibil in Romania intentioneaza sa vanda productia realizata companiilor petroliere de pe piata interna, potrivit informatiilor furnizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), ci

O serie de companii straine interesate sa produca biocombustibil in Romania intentioneaza sa vanda productia realizata companiilor petroliere de pe piata interna, potrivit informatiilor furnizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), citata de Mediafax.
"ARIS a primit mai multe cereri din partea unor companii din Germania, Olanda, Canada si Spania privind producerea de biocombustibil in Romania. Majoritatea acestor firme intentioneaza sa vanda biocombustibilul produs firmelor petroliere de aici, cu care au initiat deja discutii", au afirmat sursele citate.

Investitii si in agricultura

Pentru a-si asigura materia prima, unele firme intentioneaza sa investeasca si in agricultura, cele mai multe dorind sa incheie contracte de achizitie de rapita, soia si floarea-soarelui pe termen lung cu producatorii romani. Principalele judete vizate sunt cele din sudul tarii, datorita existentei culturilor necesare producerii de biomasa, si din considerente logistice. "Unele firme iau in calcul transportul materiei prime si al produselor pe Dunare", au subliniat reprezentantii ARIS.
Potrivit acestora, un joint-venture americano-canadian este interesat sa deschida o fabrica de etanol in Romania, iar o companie din Olanda se afla in faza achizitiei unui teren in judetul Calarasi.
Mai multe firme au inceput deja investitii in industria biocombustibilului in Romania, printre care grupul portughez Martifer, Argus Constanta, Ulerom Vaslui si un grup de investitori spanioli.
Fabrica de biocombustibil a firmei Martifer de la Lehliu va fi finalizata la inceputul lunii decembrie si va produce circa 100.000 de tone de biocombustibil.
Potrivit normelor UE, Romania trebuie sa ia masuri pentru inlocuirea benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020.

Puterea motorului scade cu 5%

Biocombustibilul sau Biodieselul se obtine din orice tip de ulei vegetal, atat prospat, cat si recuperat dupa ce a fost folosit pentru gatit, in reactie cu metanol in prezenta sodei caustice. Proportiile sunt de aproximativ 90% ulei si 10% metanol, iar soda in jur de cateva zeci de grame la 1 litru de amestec. Perfect ecologic, cu grad minim de poluare, motorul nu mai face depuneri carbogazoase. Desi motorul diesel a fost conceput sa functioneze cu ulei, a fost adaptat pentru motorina din cauza vascozitatii mari a acestuia. Acest lucru se remediaza acum prin aplicarea esterizarii lui cu alcool metilic, procedeu care ii aduce vascozitatea la cea a motorinei. Un plus pentru inlocuirea motorinei cu uleiul este protejarea sistemului de injectie datorita unei ungeri mai bune.
Prin simplul fapt ca acest tip de combustibil poate fi fabricat foarte usor, soferii spera ca vor disparea monopolurile, pret unic la petrol, accizele sau scumpirile necontrolate.
Desi are foarte multe avantaje, Biodieselul este foarte coroziv pentru cauciuc, fiind un solvent puternic pentru acest material. Acest lucru va impiedica folosirea produsului pentru masinile lucrate inainte de 1998, care au conductele de alimentare, garniturile de la rezervor si pompa din cauciuc. Datorita proprietatilor de gelifiere, Biodieselul nu poate fi folosit ca atare la temperaturi negative, ci amestecat cu motorina. Poate cel mai suparator dezavantaj este scaderea puterii motorului cu aproximativ 5%, fapt ce implica o crestere a consumului la restabilirea puterii. Primul combustibil diesel sintetic a fost prezentat in vara lui 2003 la Stuttgart de specialistii grupului DaimlerChrysler. Combustibilul, numit Biotrol, este produs prin utilizarea completa a substantelor organice si in timpul functionarii motorului alimentat balanta atmosferica a CO2 nu va fi afectata, sustineau atunci reprezentantii DaimlerChrysler.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.