Aproape 130 de poloneze au trecut granita anul acesta pentru a naste intr-un spital german din Schewdt, oras foarte aproape de granita, scapand astfel atat de conditiile mizere ale sistemului medical din Polonia, cat si de taxele operatiei, relateaza
Aproape 130 de poloneze au trecut granita anul acesta pentru a naste intr-un spital german din Schewdt, oras foarte aproape de granita, scapand astfel atat de conditiile mizere ale sistemului medical din Polonia, cat si de taxele operatiei, relateaza Mediafax. Aneta Naruc se numara printre polonezele care au ales aceasta varianta. "Am mers la un spital din apropiere si am fost foarte bine primiti", a explicat Radek, care locuieste in nord-vestul Poloniei, in localitatea Szczecin, la 50 de km de orasul german Schwedt. Legislatia europeana permite unui pacient, cetatean al unei tari europene, sa primeasca ingrijiri medicale gratuite in alt stat european, in cazul unei urgente medicale. "In caz de urgenta, noi avem obligatia sa primim pacienti din alte tari europene", confirma Janusz Rudzinski, medic-sef al serviciului maternal din clinica Uckermark din Schwedt. "Sunt ferm convins ca majoritatea polonezilor folosesc ca pretext acest lucru pentru a veni sa nasca aici, dar nu sunt un politist pentru a porni o ancheta", a adaugat acesta. "In plus, spitalele poloneze nu pot oferi o primire mai buna femeilor insarcinate", a conchis medicul polonez, care a emigrat si el in Germania, in urma cu 25 de ani. La spitalul din Schwedt, pacientele pot apela la aromoterapie, la acupunctura, masaj relaxant sau isi pot alege pozitia in care vor sa nasca. Dupa nastere, femeile se pot odihni in camere individuale sau duble, unde pot sta si cei apropiati. Potrivit susei citate, aceasta situatie e departe de a coincide cu cea din spitalele poloneze, care nu au fonduri si nici personal si care fac economii si la mancarea pe care o dau pacientilor. "In Polonia, tebuie sa iti aduci tu singur lucruri pentru nou-nascut, trebuie sa platesti anestezia, operatia de cezariana. Aici totul e gratuit. In plus e usor sa te faci inteles", a precizat una dintre poloneze care a nascut in Germania. Sase medici din opt, aflati in serviciul maternal din Schwedt, sunt de origine poloneza. Clinica a scos o brosura in poloneza si a angajat un translator germano-polonez. Factura pentru o saptamana petrecuta in spital pentru a naste este de trei ori mai mare decat ar fi in Polonia. "Vom trimite factura la Casa de Sanatate din Germania care, la randul ei, o va transmite Fondului de sanatate din Polonia, care se va ocupa de plata acesteia", explica medicul Rudzinski. El nu ascunde faptul ca, asa cum fac multe spitale de langa frontiera, clinica sa profita de aceasta situatie.
Paciente rentabile
Pacientele poloneze deja au adus anul acesta mai mult de 300.000 de euro clinicii Uckermark. Reprezentantii Fondului de Sanatate polonez nu pot face mare lucru, in conditiile in care "o tara ne prezinta o factura globala, nasterile, in parte, nefiind specificate". Potrivit legislatiei in vigoare, nasterile in strainatate sunt autorizate doar in situatii de urgenta, a adaugat Agnieszka Bartczak, de la Fondul de Sanatate din Polonia. "Pacientul ar trebui sa aiba dreptul sa primeasca ingrijiri acolo unde doreste el", este de parere medicul Rudzinski. "Atitudinile egoiste ale unei tari sunt inca prea mari in acest domeniu", adauga acesta. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.