Pentru a inlatura orice suspiciune cu privire la capacitatea Romaniei de a actiona impotriva traficului cu fiinte umane, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a demarat, ca urmare a recomandarilor Comisiei Europene, un amplu proces pentru com

Pentru a inlatura orice suspiciune cu privire la capacitatea Romaniei de a actiona impotriva traficului cu fiinte umane, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a demarat, ca urmare a recomandarilor Comisiei Europene, un amplu proces pentru combaterea fenomenului in discutie. Acest capitol a adus, in urma cu cateva luni, singurul stegulet galben pentru subordonatii lui Vasile Blaga, lucru care a determinat autoritatile in domeniu sa se implice serios in rezolvarea neajunsurilor.
In acest sens, se precizeaza intr-un comunicat MAI, au fost intensificate operatiunile pentru anihilarea infractorilor care actioneaza pe aceasta linie, dar nu au fost neglijate nici relatiile de cooperare externa, scopul fiind asigurarea protectiei propriilor cetateni si alinierea la standardele internationale. Astfel, in perioada ianuarie 2005 - august 2006, Politia de Frontiera a descoperit si anihilat 70 de filiere de trafic de carne vie, in care au fost implicate peste 350 de persoane. Potrivit MAI, Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO) si Politia de Frontiera au instrumentat, anul trecut si in primul semestru al acestui an, aproximativ 1.300 de dosare de trafic de fiinte umane, in care au fost implicate peste 2.300 de persoane, 500 dintre acestea fiind arestate sau retinute. In aceeasi perioada, 1.200 de traficanti au fost trimisi in judecata, iar alti 250 au fost condamnati definitiv. Totodata, in cadrul investigatiilor efectuate, au fost audiate circa 3.800 de potentiale victime ale traficului de fiinte umane.
Raportul de Monitorizare prezentat in luna mai a.c. de catre Comisia Europeana remarca progresele realizate de Romania in domeniul combaterii traficului de persoane, prin infiintarea Agentiei Nationale de Prevenire a Traficului de Fiinte Umane si Monitorizare a Asistentei Acordate Victimelor Traficului de Persoane. Aceasta institutie, spun specialistii, se afla in prezent in proces de operationalizare, iar atributiile sale vor fi extinse pentru a asigura o mai buna asistenta victimelor acestor infractiuni.
Numarul de locuri in cele 8 centre guvernamentale aflate la dispozitia victimelor in acest moment este de 95. Numai in cursul lunii mai a.c., Agentia a acordat asistenta unui numar de 130 de victime, dintre care peste 80 aveau varsta sub 18 ani.

Eforturi legislative pentru eficienta misiunilor

In luna august a.c., prin HG nr. 1083, a fost modificat actul normativ privind infiintarea si functionarea Agentiei de prevenire a traficului de persoane si monitorizarea asistentei acordate victimelor traficului de persoane. Modificarile au avut drept obiective principale cresterea numarului personalului - atat in structura centrala, cat si in structurile teritoriale -, precum si intarirea rolului pe care Agentia il are in coordonarea operatiunilor. In aceasta noua formula, organigrama Agentiei cuprinde 100 de posturi, dintre care 55 in structura centrala si 45 in centrele regionale, fiind abilitata sa elaboreze si sa administreze programe nationale privind prevenirea traficului de persoane si asistenta victimelor acestuia, cu fonduri de la bugetul de stat. Totodata, a fost marit numarul de centre regionale de la 8 la 15 centre, ce vor fi situate in judetele in care functioneaza Curtile de Apel. Acest lucru, este de parere conducerea MAI, va asigura o colaborare mai buna cu agentiile de aplicare a legii (politie, politie de frontiera), in scopul preluarii victimelor si indrumarii acestora, cu maxima operativitate, catre serviciile de asistenta specializate.
In momentul identificarii si luarii in evidenta, victimele beneficiaza de asistenta primara, fiind informate cu privire la drepturile pe care le au si serviciile de care pot beneficia. Pentru o evidenta cat mai clara a situatiei, Agentia a realizat o fisa complexa de evaluare a victimei.
Si legislatia a fost aliniata la cerintele Uniunii Europene, creandu-se in acest sens toate parghiile necesare pentru combaterea cat mai eficienta a fenomenului. Potrivit MAI, au fost finalizate proiectele Strategiei nationale impotriva traficului de persoane 2006-2010 si Planul national de actiune 2006-2007. De asemenea, a fost adoptata Legea nr. 300 din 11 iulie 2006 pentru ratificarea Conventiei Consiliului Europei privind lupta impotriva traficului de fiinte umane, adoptata la 3 mai 2005, deschisa spre semnare si semnata de Romania la Varsovia la 16 mai 2005. A fost finalizata Strategia nationala in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului, pentru perioada 2006-2013 si Planul National de Actiune aferent, in cadrul carora minorii sunt inclusi ca grup tinta. Prin toate aceste actiuni, se urmareste cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la riscurile acestui fenomen, in vederea semnalarii imediate a cazurilor de neglijare, abuz, exploatare, trafic de copii si migratie ilegala. De asemenea, s-a avut in vedere si cresterea eficientei interventiilor specializate pentru asigurarea respectarii drepturilor copiilor, in vederea recuperarii starii de sanatate fizice si psihice si a reintegrarii sociale a copiilor victime.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.