De curand a avut loc in centrul Capitalei un eveniment care a adunat nume importante din mediul de business, lumea mondena, artistica, si presa bucuresteana: inaugurarea restaurantului La Mandragora.
Actionarii sunt omul de afaceri Bobby Paun

De curand a avut loc in centrul Capitalei un eveniment care a adunat nume importante din mediul de business, lumea mondena, artistica, si presa bucuresteana: inaugurarea restaurantului La Mandragora.
Actionarii sunt omul de afaceri Bobby Paunescu, regizorul Cristi Puiu, expertul international in gastronomie si totodata "le chef" Paul Peter Kopij, managerul Octavian Popescu, Alex Munteanu, producator la Casa de Film Mandragora, si Anca Puiu, sotia regizorului. Are 70 de locuri in interior si 60 pe terasa, este situat chiar vizavi de Consiliul National al Cinematografiei (fericita coincidenta) iar numele a fost preluat, firesc, dupa cel al Casei de Film Mandragora.
Cladirea este o vila veche, renovata, in care a trait si a murit Stefan Luchian, maestrul anemonelor. E ca povestea unui serial in care florile, fie ele anemone sau mandragore, isi traiesc succesiv destinele.
Initiatorii, Bobby Paunescu si Cristi Puiu, au gandit acest local atat ca o solutie pentru o cina de lux, dar si in intentia de a oferi un concept nou, surprinzator pentru un restaurant. Este vorba despre miracol, imaginatie si jocul cu cele doua fete ale norocului, toate la un loc simbolizate de mandragora (matraguna romaneasca), planta otravitoare care poate aduce moarte sau vindecare, dupa cine si cum o foloseste.
Si mai este vorba despre capacitatea si arta de a combina diverse elemente in formule inspirate, inevitabil originale. Ceea ce "le chef" Paul Peter Kopij demonstreaza cu prisosinta.
Pentru Paul, arta culinara nu e doar o sintagma. Traieste si creeaza retete ca un pictor vizionar, permanent in cautarea unui nou gust, a unei arome surprinzatoare, a unui design al platoului, cat mai sugestiv pentru felul respectiv.
Iar conceptul este aplicat si in modul aparent socant in care s-a decorat localul (peretii sunt mov, verzi si aurii, cu frunze si vrejuri incolacite de mandragora pictate pe ei, scaunele din piele neagra, iar perdelele de asemenea mov).
Spun aparent socant pentru ca in final atmosfera creata este de relaxare, ai sentimentul ca frunzele de mandragora se afla acolo ca sa te protejeze, sa te vindece de stresul zilei.
Ideea decorarii apartine lui Cristi Puiu, iar arhitectul si designerul Dan Balaneanu a aplicat-o fericit, intr-o executie fara cusur, in care fiecare element preia conceptul fascinantei mandragore.
De fapt, totul este facut sa te vrajeasca. Incepand cu esenta lucrurilor care se intampla aici: meniul.
E adevarat, exista o lista de feluri de mancare, gasesti pe ea delicii asiatice, dar si rafinate preparate din bucataria italieneasca.
Greu de ales intre supa de ciuperci shiitake cu rosii uscate si parmezan, sau cea de morcovi La Mandragora, salata Cobb cu branza Roquefort sau cea de sezon cu creveti Black Tiger, intre pieptul de rata in bere Guiness cu orez Basmati, pieptul de pui in parmezan cu risotto sau lupul de mare cu piure de pastarnac La Mandragora". Iar la desert, decizia e si mai dificila, fiecare preparat e o combinatie pe cat de neasteptata, pe atat de ademenitoare; deliciul de branza dulce cu sorbeto de capsuni, creme brulée cu inghetata de mar verde, si mai ales inghetatele avand marca Paul Peter - Mandragora.
Caci Paul inoveaza cum respira, creeaza retete si le declina apoi in toate variantele de arome.
Cea mai recenta inventie a lui este inghetata de RedBull, primita cu aplauze la scena deschisa. Si cu solicitari de bis. Pentru cei care doresc sa retraiasca fascinatia mandragorei si la ore matinale, gazdele promit deschiderea in urmatoarele zile a ofertelor de mic dejun, cu patiserie fina si aperitive rafinate.

Piept de rata in bere cu orez Basmati

Pieptul de rata (nu de ratoi) se pune intr-o marinata din bere, ceai verde, menta proaspata, ghimbir, usturoi, ardei iute, zahar brun, coaja si suc de limeta, sos Oyster si sos de soia. Dupa 48 de ore se scoate, se usuca prin tamponare, se unge cu ulei de masline si se frige pe un grill, cateva secunde pe fiecare parte, dupa care se coace in cuptorul bine incins, pana capata o crusta fina. Intre timp, marinata se pune pe foc pana scade la jumatate, se strecoara si se serveste in sosiera, alaturi de platoul pe care se asaza pieptul de rata si orezul Basmati. Se decoreaza cu frunze de menta proaspata si ardei iuti mici.
Chef Paul Peter Kopij


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.