Saptamana trecuta moneda americana s-a aflat pe un trend crescator in fata principalelor sale rivale, investitorii incepand sa aiba din nou incredere in economia americana dupa ce pretul petrolului a scazut.
De la o paritate de 1,27 dolari, la
Saptamana trecuta moneda americana s-a aflat pe un trend crescator in fata principalelor sale rivale, investitorii incepand sa aiba din nou incredere in economia americana dupa ce pretul petrolului a scazut.
De la o paritate de 1,27 dolari, la inceputul lunii, euro a coborat vinerea trecuta la un minim de 1,2485 dolari. Explicatia acestei evolutii sta in faptul ca datele macroeconomice pentru septembrie nu mai sunt de actualitate pentru investitori. Astfel, faptul ca deficitul comercial american a atins o noua valoare-record in luna august, de 69,9 miliarde de dolari, nu a speriat pe nimeni. Analistii considera ca acest record se datoreaza cresterii pretului la petrol si importurilor mari. Dar de la 1 septembrie si pana in prezent pretul la titei a coborat cu peste 15%, ceea ce va constitui un sprijin pentru economie, iar datele macroeconomice vor inregistra o crestere, ceea ce a facut ca indicele Dow Jones sa isi depaseasca propriul maxim istoric.
Vineri paritatea dintre moneda unica si cea americana a coborat de la 1,2578 la 1,2485 dolari, pentru ca apoi sa se stabilizeze in jurul valorii de 1,2510 dolari. La cresterea dolarului a contribuit studiul realizat de Universitatea din Michigan privind increderea consumatorilor americani care a crescut de la 85,4 puncte, in septembrie, la 92,3 puncte. La acesta s-a adaugat declaratia presedintelui Rezervei Federale din Chicago care a spus ca este necesara o noua majorare a dobanzii de baza pentru a stopa inflatia si mentine stabilitatea preturilor.
In privinta paritatii dintre moneda europeana si cea nipona, investitorii nu cred in iesirea economiei japoneze din zona deflatiei, ceea ce a facut ca ea sa se mentina in jurul pragului de 150 yeni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.