In acceptiunea Partidului Conservator, legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate este antieuropeana. Respectiva creatie legislativa a Monicai Macovei o fi de orientare moscovita, ca altceva ce ar putea fi?

Lupta unei part
In acceptiunea Partidului Conservator, legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate este antieuropeana. Respectiva creatie legislativa a Monicai Macovei o fi de orientare moscovita, ca altceva ce ar putea fi?

Lupta unei parti consistente a clasei politice si a administratiei centrale si locale impotriva anticoruptiei incepe sa dea roade. Intram pe nesimtite in logica politica din vremea ministrului Rodica Stanoiu: tergiversari si exercitii de imagine garnisite cu discursuri fara acoperire in realitatea infractionala. Solidaritatea despre care presa a tot scris de un an si mai bine a celor care se simt amenintati de legi si procurori si-a creat deja o majoritate politica, cel putin in comisia care a amendat decisiv proiectul legii, prin alianta ungurilor cu pesedismul si (intr-o formula originala) pedismul la care s-au alaturat conservatorii si peremistii. Prin acestia, viitoarea ANI va deveni un instrument de legalizare a averilor ilicite ale demnitarilor. Nu mai e mare lucru de facut, spun unii, mai sceptici. Altii, mai degraba naivi, cred ca presiunea UE va da roade. Ce alte mijloace pentru constructia eficienta a unei Agentii bune ar mai fi la indemina, tinind cont ca integrarea va relaxa oricum presiunea pe care o poate exercita comisarul european pentru Justitie? Ar mai fi interventia hotarita a ministrului Justitiei, care ar putea ameninta cu demisia, sa zicem. Numai ca acest gest este asteptat de toti cei de prin partide care au dosare la DNA si de apropiatii lor din partide. Abia o demisie a Monica Macovei ar fi o victorie cu adevarat extraordinara a spoliatorilor din banul public. Pe de alta parte, daca scrutam lucid ce se intimpla in ultimele luni, vom putea constata ca ritmul anchetelor, dar si al finalizarii lor prin prezentarea la instante treneaza, asa ca riscam sa reluam jocul de imagine din vremea justitiei pesediste. Jocul "uite popa, nu e popa" cu electoratul autohton risca sa ingroape definitiv in retorica demagogica afirmatiile din campania electorala in care candidatul la presedintie din partea actualei puteri ne dadea asigurari ca vor exista rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei, asa de bine sugerata de metafora tepelor din piata mare. Euforii discursive si enervari spectaculoase care dau bine la popor o data ce, iata, actuala castrare a Agentiei arunca totul in derizoriu si in vorbe de claca. Ea mai poate fi corectata in dezbaterile parlamentare, mai apoi va putea fi cenzurata de presedinte. Daca o va face si daca vor fi interesati cei care astazi au votat impotriva ei. Sa nu uitam ca au defectat si cei din PD si s-au alaturat opozitiei. Prilej de reflectie!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.