Premiul Nobel pentru pace
Muhammad Yunus si Banca Grameen au castigat, ieri, premiul Nobel pentru pace pentru eforturile depuse in scopul crearii unor conditii sociale si economice mai bune pentru oamenii saraci, relateaza Mediafax. In 1974, Yunus, coordonatorul programului de economie rurala al Universitatii din Chittagong, si-a dus studentii intr-o vizita in zona rurala a Bangladeshului, unde foametea facuse mii de victime. Aceasta experienta avea sa-i schimbe viata. Constient de faptul ca imprumuturile bancare reduse ar putea revolutiona soarta comunitatilor sarace, el a inceput prin a imprumuta 27 de dolari unui grup de femei care impleteau cosuri pentru a-si extinde afacerea. Aceasta idee a stat la baza proiectului Bancii Grameen, care a fost infiintata in 1983 cu scopul de a extinde serviciile bancare si de a imbunatati conditiile de acordare a creditelor populatiei sarace. Yunus, in varsta de 66 de ani, este mandru ca acest model de asistenta a saracilor de la sate prin intermediul micro-creditelor s-a extins in lume si chiar Banca Mondiala a preluat ideea careia i s-a opus initial. (D.E.)
Se intrevede alianta PSD-PD
Pesedistii incep sa vorbeasca deschis despre o alianta PSD-PD, apreciind acest pas ca fiind posibil. Deputatul PSD Eugen Bejinariu a declarat, ieri, la Suceava, ca nu exclude formarea unei aliante PSD-PD in cazul organizarii de alegeri anticipate, informeaza NewsIn. El a sustinut ca o alianta PSD-PD ar putea fi pusa in discutie numai dupa alegerile anticipate in cazul in care acestea vor avea loc. "Consider ca dupa alegeri este posibila o alianta PSD-PD sau PD-PSD, orice e posibil", a spus Bejinariu. In ceea ce priveste o eventuala colaborare cu celelalte partide,in afara de PD , Bejinariu a spus ca singura optiune ar fi UDMR, pe motiv ca "oricum a fost in zona puterii, indiferent cine a fost la guvernare". "PRM este un partid care nu a fost niciodata la putere si pentru ei este o solutie mai buna sa stea in opozitie si sa acuze pe ceilalati", a adaugat. Pe de alta parte, secretarul general al PSD a declarat, citat de Realitatea TV, ca PSD nu va merge la guvernare decat in postura de conducator al aliantei de guvernare. El a facut acest comentariu cand a fost intrebat daca PSD va accepta o alianta post-electorala cu PD in conditiile unui parteneriat egal. (R.A.)
Gusa cu tunurile pe Stolojan
Liderul PIN Cosmin Gusa a declarat, joi, la Suceava, ca actualul consilier prezidential Theodor Stolojan nu poate fi "reformator al dreptei din Romania", apreciind ca acesta face parte din "a doua fratie a Securitatii". Gusa a spus ca, inainte de 1989, structura care avea rolul de a procura valuta pentru regimul Ceausescu si pentru actiunile speciale ale Securitatii era Directia de Aport Valutar Special, al carei director era "blajinul Theodor Stolojan". Liderul PIN a spus ca Stolojan face parte, "alaturi de alti oameni, in a doua fratie a Securitatii". Gusa a subliniat ca Stolojan nu ar trebui sa se implice in jocuri politice pentru ca este reprezentant al Presedintiei. Gusa considera ca Theodor Stolojan este "un batran egoist si fara proiect politic", care, sub pretextul ca incearca sa valorizeze partidul care l-a facut presedinte si l-a propulsat in pozitia in care se afla acum, "incearca, de fapt, sa-l distruga". "In 2004, dupa ce am condus echipa de campanie a PD pentru alegerile locale, am refuzat sa ma implic in campania prezidentiala tocmai pentru ca Stolojan era candidatul si era considerat exponentul public al fostei nomenclaturi comunisto-securiste", a spus Cosmin Gusa, care a fost membru PD si a facut parte din echipa de campanie a Aliantei PNL-PD. (R.A.)
Decizie in cazul Oprisan
Tribunalul Vrancea va hotari luni daca Marian Oprisan va mai fi presedinte al Consiliului Judetean (CJ), informeaza Rompres. Ieri, la Tribunalul Vrancea s-a judecat, pe fond, ordonanta presedentiala prin care liberalul Eduard Lambrino solicita instantei sa-l inlature pe Marian Oprisan din functia de presedinte al CJ Vrancea. La proces, avocatii lui Lambrino si cei ai lui Oprisan au invocat mai multe exceptii, pe care judecatorul le-a respins. Dupa proces, deputatul Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea a declarat ca, indiferent de decizia instantei care se va pronunta luni, cei 22 de consilieri judeteni majoritari din cadrul CJ Vrancea vor vota inca o data eliberarea din functie a lui Oprisan. Pe de alta parte, judecatorul Mariela Dibus de la Tribunalul Vrancea a respins tot ieri solicitarea celor sapte consilieri judeteni PSD de reducere a cvorumului din Consiliul Judetean Vrancea cu sapte membri. Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat ca va ataca cu recurs hotararea judecatoarei. (R.A.)
Gyurcsany la tribunal
Principalul partid de opozitie din Ungaria, Fidesz, a decis sa-l dea in judecata pe premierul Ferenc Gyurcsany, pentru ca nu a facut publice informatii reale despre starea economiei nationale inaintea alegerilor generale din luna aprilie, a declarat, joi, parlamentarul Jozsef Szajer, citat de Mediafax. Szajer, care este membru Fidesz, a facut aceasta declaratie la o manifestatie organizata de opozitie la care au participat 20.000 de persoane, apreciind ca Gyurcsany a utilizat in mod abuziv informatii publice atunci cand a ascuns date reale privind starea economiei nationale. Dupa castigarea celui de-al doilea mandat in fruntea Cabinetului de la Budapesta, premierul ungar a declarat, in timpul unei sedinte cu usile inchise a Partidului Socialist, ca a mintit in timpul campaniei electorale, publicarea in presa a unei inregistrari a acestei declaratii provocand un val de proteste in Ungaria, aminteste Mediafax. (D.E.)
Iuscenko, cu gandul la UE
Ucraina asteapta un semn din partea UE care sa-i permita sa spere cu timpul ca va putea sa isi depuna candidatura pentru aderarea la spatiul comunitar, a declarat presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, intr-un interviu publicat, ieri, Financial Times, transmite Rompres. "Daca examinam procesul in curs in cadrul UE, se poate spune ca aceasta nu este cea mai buna perioada pentru a vorbi despre aspiratiile Ucrainei de a deveni membra a Uniunii", a declarat presedintele ucrainean. "Noi intelegem dificultatile Europei. Cerem doar sa fim ascultati. Noi nu avem nevoie decat sa stim un lucru si sa-l putem simti, prin intermediul unor acorduri scrise, ca exista perspective in Europa pentru Ucraina", a adaugat Iuscenko. Presedintele ucrainean a mai spus ca, desi Ucraina are nevoie de o ameliorare a relatiilor sale "complicate" cu Rusia, viitorul tarii este insa in Europa. (D.E.)