Statul roman trebuie sa tina seama ca legislatia comunitara este foarte stricta in ceea ce priveste ajutoarele de stat date pentru investitii si pentru privatizari. Legea privatizarii si Legea investitiilor ar putea fi modificate, in perioada urmatoa
Statul roman trebuie sa tina seama ca legislatia comunitara este foarte stricta in ceea ce priveste ajutoarele de stat date pentru investitii si pentru privatizari. Legea privatizarii si Legea investitiilor ar putea fi modificate, in perioada urmatoare, pentru a permite acordarea de scheme de ajutor de stat potrivit legislatiei europene, a declarat ieri Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.
"Legea investitiilor ar trebui sa creeze cadrul pentru investitorii straini si romani in ceea ce priveste acordarea de stimulente in conformitate cu acquis-ul comunitar. De asemenea, Legea privatizarii trebuie modificata, astfel incat companiile de stat sa poata fi privatizate potrivit normelor Uniunii Europene", a afirmat Orban, citat de Mediafax.
El a precizat ca, in cazul celor doua legi, ar trebui sa existe scheme de ajutor de stat pe care Comisia Europeana sa le autorizeze, astfel incat sa nu fie nevoie ca fiecare caz legat de investitii sau privatizare sa fie discutat la Bruxelles.
"Companiile de stat sunt o mostenire grea si fara ajutor de stat vor fi foarte greu de privatizat", a mai spus Orban.
Desi tarile care au intrat in Blocul Comunitar in 2004 au avut surprize neplacute dupa aderare pentru ca nu fost destul de pregatite, Romania nu are, cu cateva zeci de zile inainte de a deveni membra UE, o strategie postaderare.
O asemenea strategie, a anuntat Orban, va intra in dezbatere publica la sfarsitul lunii octombrie sau la inceputul lunii noiembrie, prioritatile fiind infrastructura si resursele umane.
"In ceea ce priveste factorul uman, nu vreau sa repetam greselile altor state care au neglijat aceasta resursa. Infrastructura va fi insa un element extrem de important", a afirmat Orban.
El a reamintit ca fondurile europene alocate Romaniei pe o perioada de sapte ani se ridica la circa 32 miliarde euro.
"Pentru absorbirea acestor fonduri, nu este suficienta o administratie cu mii de oameni, ci este nevoie de implicarea intregii societati si a mediului de afaceri", a spus Orban.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va deveni al saptelea mare stat al Blocului Comunitar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.