Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a revocat ordonanta prin care a restrans aria de servicii de investitii financiare pe care le ofera IEBA Trust, dupa ce compania de brokeraj s-a incadrat in limitele capitalului de supraveghere solicitat
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a revocat ordonanta prin care a restrans aria de servicii de investitii financiare pe care le ofera IEBA Trust, dupa ce compania de brokeraj s-a incadrat in limitele capitalului de supraveghere solicitat, informeaza Mediafax.
La inceputul lunii septembrie, Comisia a decis restrangerea temporara a ariei de servicii de investitii financiare ale companiei, intrucat nu a indeplinit conditiile minime de capital aferente obiectului de activitate autorizat de institutie, in conditiile scaderii capitalului de supraveghere.
Capitalul de supraveghere este un indicator calculat conform reglementarilor CNVM.
Astfel, Comisia a stabilit ca IEBA Trust nu va tranzactiona instrumente financiare pe cont propriu, pe o perioada de maximum trei luni, ca urmare a neincadrarii in limitele capitalului, reprezentand echivalentul in lei a 530.000 de euro.
De asemenea, compania nu a avut posibilitatea sa subscrie instrumente financiare in baza unui angajament ferm si/sau plasamentului de instrumente financiare, sa acorde credite sau imprumuturi de instrumente financiare unui investitor sau alte servicii privind subscrierea de instrumente financiare in baza unui angajament ferm.
Societatea de servicii de investitii financiare a intermediat, de la inceputul anului, tranzactii in valoare de 99,53 milioane lei la Bursa de Valori Bucuresti, avand o cota de piata de 0,76%.
In luna septembrie, valoarea transferurilor intermediate de IEBA Trust s-a ridicat la 3,98 milioane de lei.
Limita minima a capitalului initial cerut societatilor de intermediere a fost majorata, in 2005, la minim 105.000 de euro, in cazul societatilor care executa ordine in contul clientilor, respectiv 530.000 euro, in cazul brokerilor care tranzactioneaza instrumente financiare si pe cont propriu.
Societatile de intermediere incluse in cele doua categorii vor trebui sa-si majoreze si in acest an capitalul, pana la echivalentul a 125.000 euro, respectiv echivalentul a 730.000 de euro.
Capitalul initial este parte a fondurilor proprii si include capitalul social subscris si varsat, precum si alte componente ale bilantului contabil, calculat conform normelor CNVM.
La finele anului trecut, activau 71 de companii de brokeraj, din care 34 derulau contracte pe contul clientilor si 37 pe cont propriu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.