Aflat la Bucuresti pentru congresul liberal, Graham Watson, liderul grupului Aliantei Europene Liberale si Democrate din Parlamentul European, ne-a acordat un interviu despre ac-tuala situatie politica din Romania.

Credeti ca PNL va de
Aflat la Bucuresti pentru congresul liberal, Graham Watson, liderul grupului Aliantei Europene Liberale si Democrate din Parlamentul European, ne-a acordat un interviu despre ac-tuala situatie politica din Romania.

Credeti ca PNL va deveni un partid mai slab dupa excluderea unor membri marcanti, cum ar fi fostul presedinte Theodor Stolojan?

Nu, nu cred ca PNL va deveni mai slab. Cred ca Tariceanu face ceea ce ar face orice lider de partid responsabil, si anume spune ca, daca anumite persoane critica partidul in mod public, atunci ar trebui sa nu mai fie membri ai partidului. Personal, regret foarte mult faptul ca domnul Stolojan a dus o campanie impotriva conducerii lui Calin Popescu Tariceanu. Cred ca Tariceanu si partidul au luat decizia corecta.

Si in ceea ce priveste celelalte excluderi?

Celelalte excluderi au fost legate de persoane care au avut o legatura cu Securitatea si cred ca si in acest caz partidul a luat decizia corecta. Dosarele ar fi trebuit deschise in urma cu 15 ani, dar consider ca este foarte folositor sa se dea un mesaj ca cei care au lucrat cu regimul comunist nu au loc in structurile democratice.

Cum calificati initiativa domnului Stolojan de a crea o platforma liberala mai apropiata de PD?

Nu eram la curent cu aceasta initiativa. Cred ca liberalii se vor simti reprezentati de PNL si de politicile liberale din Guvern.

Partidul Conservator a fost criticat de Comisia Europeana pentru pozitia avuta in Parlament fata de legile cerute pentru integrare. Credeti ca PC are atitudinea potrivita fata de integrarea europeana?

Eu cunosc pozitia euroobservatorilor din partea PC, care sint foarte dedicati integrarii, nu cunosc pozitia PC din Parlamentul de aici. Miine dimineata (astazi - n.r.) iau micul-dejun cu domnul Voiculescu. In celelalte intilniri ale mele cu el, mi s-a parut un european dedicat.

Dar cum comentati pozitia PC fata de ANI si criticile aduse de Comisie?

Cred ca Comisia are dreptate. In democratie, populatia trebuie sa aiba siguranta ca alesii nu profita de pozitia lor.

Se vorbeste ca si Adrian Nastase ar putea deveni membru al PC. Ar conta acceptarea lui in analizarea candidaturii PC la familia liberala europeana?

Bineinteles ca ne vom uita la ce fel de partid este, din ce fel de oameni este format, daca are oameni buni care ar putea deveni liberali europeni. Mi s-ar parea putin ciudat ca dl Nastase sa devina liberal peste noapte, dar este problema PC.

Credeti ca alegerile anticipate ar reprezenta un factor de destabilizare?

Coalitia a rezistat in momentele grele de dinaintea deciziei aderarii. Daca alegerile anticipate ar fi avut loc mai devreme, in cursul acestui an, ar fi reprezentat, in opinia unora, un factor destabilizator in procesul de aderare. O data ce Romania devine membru, Guvernul ar putea decide pentru alegeri anticipate.

Daca alegerile anticipate ar avea loc, ce parere ati avea despre o coalitie de guvernare PNL-PSD?

As lasa decizia la latitudinea PNL, nu as exclude nici un partid important. Depinde de PNL sa aleaga un partid care a trecut printr-un proces de innoire. PSD, sub conducerea domnului Geoana, este deja un partid diferit. PSD se mai poate schimba, dar este in mijlocul unui proces de schimbare. Alegerile ar putea arata ce fel de partid a devenit: este un partid cu alte persoane la conducere? Cu alta platforma? Este un partid decis sa lupte impotriva coruptiei? Daca e asa, ar putea fi partener natural pentru guvernare. Dar actuala coalitie ar putea decide sa continue guvernarea. PSD a iesit de la guvernare de relativ putin timp, poate are nevoie de ceva mai mult timp pentru a se schimba.

Ati discutat cu premierul Tariceanu despre posibilele candidaturi pentru postul de comisar european?

Da, am discutat in urma cu trei saptamini despre procedura de numire. Sper ca Romania va gasi pe cineva calificat pentru post. Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa fie cineva care sa aiba experienta lucrului cu institutiile europene, ci sa fie cineva cu suficienta experienta de viata si de guvernare incit sa poata intelege actualele probleme politice. Sper sa fie cineva tinar si dinamic, sa nu vedem Bruxelles-ul ca un cimitir al elefantilor.

Cineva ca Monica Macovei sau Anca Boagiu ar fi candidat bun?

Sint sigur ca exista oameni foarte potriviti, iar cele doua pe care le-ati mentionat se inscriu printre ei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.