Petrolul a fost cotat miercuri sub 59 de dolari pe baril, in conditiile in care traderii estimeaza un avans al stocurilor de combustibili din SUA, iar membrii Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol negociaza detaliile referitoare la reducerea p
Petrolul a fost cotat miercuri sub 59 de dolari pe baril, in conditiile in care traderii estimeaza un avans al stocurilor de combustibili din SUA, iar membrii Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol negociaza detaliile referitoare la reducerea productiei. Dupa ce luni cotatia petrolului de referinta la bursa americana a atins un nivel de la 60,25 dolari pe baril in timpul sedintei de tranzactionare, iar titeiul Brent, de referinta la bursa londoneza, a fost cotat tot la un prag de 60,25 dolari pe baril, miercuri, pretul petrolului de referinta pe piata americana a coborat la 58,54 dolari pe baril. Repzentantii OPEC au ajuns la un acord privind prima reducere a productiei dupa luna aprilie 2004, cu un milion de barili pe zi, dar diferentele de opinie referitoare la modalitatea de scadere a livrarilor si la data de operare a reducerilor au impiedicat incheierea unor acord formal, astfel ca pretul petrolului a oscilat intre 58 de dolari si 63 de dolari pe baril, informeaza Reuters, preluata de Mediafax. OPEC este responsabila de producerea a peste o treime din necesarul de petrol la nivel mondial, iar statele membre sunt ingrijorate de scaderea semnificativa a cotatiei petrolului dupa luna iulie, cand a atins valoarea record de 78,4 dolari pe baril. Pe de alta parte, specialistii estimeaza ca datele oficiale din SUA vor indica o crestere de 800.000 de barili a stocurilor de petrol, un avans de 100.000 de barili pentru produsele distilate si o scadere de 500.000 de barili a rezervelor de benzina.
Investitorii de pe piata petrolului sunt ingrijorati in privinta modului in care puterile mondiale vor aborda Coreea de Nord, care sustine ca a realizat, luni, primul sau test nuclear, si Iranul, care a dat de inteles marti ca nu va stopa programul de imbogatire a uraniului, in ciuda solicitarilor statelor occidentale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.