Presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Claudiu Secasiu, vrea ca modificarea legii de functionare a institutiei sa scoata din prerogativele acesteia dreptul de a se pronunta in contestatiile la adresa deciziilor init

Presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Claudiu Secasiu, vrea ca modificarea legii de functionare a institutiei sa scoata din prerogativele acesteia dreptul de a se pronunta in contestatiile la adresa deciziilor initiale de colaborare sau necolaborare cu Securitatea.
Afirmatia a fost facuta in fata senatorilor din Comisiile Juridica si pentru Drepturile Omului, care au luat in discutie modificarea legii CNSAS.
"Trebuie introdus in lege tribunalul ca forma de apel si sa se elimine contestatiile inaintate Colegiului. A doua instanta, dupa tribunal, sa fie Curtea de Apel", a pus Secasiu. Acesta a spus ca membrii Colegiului sunt actualmente pusi in situatia de a judeca din nou acelasi caz pe baza acelorasi documente care au condus la prima decizie.
"Au fost unele probleme care tin de aplicarea legii in cazul colaboratorilor politiei politice comuniste, fiind date de Colegiu unele decizii contradictorii", a spus Secasiu, facand indirect referire la cazul lui Dan Voiculescu. Presedintele CNSAS a spus ca verdictul initial a fost criticat, fapt care a dus la un "rezultat diametral opus", la analiza contestatiei care, la randul sau, a produs "o usoara rumoare in randul opiniei publice".
Secasiu a mai cerut senatorilor eliminarea sintagmei de "politie politica" din textul legii, fiind suficienta descrierea calitatii de colaborator prin "furnizarea, transmiterea de informatii prin care se denuntau activitatile potrivnice regimului comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".
Tototdata, presedintele CNSAS i-a anuntat pe senatori ca nu ar fi o problema divulgarea rapida a ofiterilor care s-au ocupat de racolarea informatorilor si de alte activitati de politie politica.

Mona Musca vrea sa mearga pana la capat

Prin intentia de renuntare la obligatia de a da un verdict si asupra contestatiilor, se pare ca membrii CNSAS doresc sa elimine posibilitatea exercitarii de presiuni publice la adresa lor, presiuni care, s-a dovedit pana acum, pot influenta votul in Colegiu. Chiar zilele acestea, CNSAS urmeaza sa se confrunte cu un alt caz delicat, cel al Monei Musca.
Aceasta a primit la biroul parlamentar confirmarea oficiala a deciziei de colaborare cu Securitatea.
"Voi contesta decizia pe care am primit-o de la CNSAS cel mai probabil joi. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in prezent, lucrez la redactarea contestatiei si totul depinde de momentul in care va fi gata", a declarat deputatul Mona Musca. Ea urmeaza sa discute si cu Valeriu Stoica, cel care va indeplini oficiul de avocat in acest caz. Deja Musca a anuntat ca, in cazul in care CNSAS nu va admite contestatia, ea se va adresa instantei "pentru a-i trage la raspundere pe cei care au votat politic, si nu aplicand legea".
Conform legii actuale, contestatia poate fi redactata de un avocat, dar trebuie sustinuta personal de cel in cauza. Daca este mentinuta prima hotarare, Musca va avea la dispozitie 30 de zile pentru a face o plangere in instanta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.