Bursa de Valori de la Bucuresti a avut o sedinta mixta in special pe titlurile societatilor financiare, care au scazut la jumatatea sedintei in urma accentuarii vanzarilor. Insa, spre finalul sedintei cotatiile au inceput sa isi mai revina, astfel ca

Bursa de Valori de la Bucuresti a avut o sedinta mixta in special pe titlurile societatilor financiare, care au scazut la jumatatea sedintei in urma accentuarii vanzarilor. Insa, spre finalul sedintei cotatiile au inceput sa isi mai revina, astfel ca indicele BET-FI, al societatilor financiare, a inregistrat o depreciere de jumatate de punct procentual.
"Investitorii au stat in asteptarea rezultatului privind privatizarea BCR, astfel ca am avut parte de o sedinta fara evolutii extrem de spectaculoase. Rezultatul deciziei Curtii Constitutionale isi va lasa amprenta in sedinta bursiera de maine (n.r. - azi), sedinta de azi (n.r. - ieri), fiind una de asteptare, desi au fost inregistrate volume destul de ridicate de tranzactionare", a mentionat Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de servicii de investitii financiare Prime Transaction.
Vedeta bursei din sedinta de ieri a fost compania Transelectrica, care a crescut cu 4,36%, la o lichiditate de 2,74 milioane de lei. Pe parcursul sedintei, titlurile companiei au trecut de pragurile de 33 de lei si de 34 de lei pe actiune, avand la mijlocul zilei o apreciere de aproape 6%.
La inchidere, pretul unei actiuni a ramas la pretul de 33,5, fiind efectuate cumparari in forta. "Cred ca odata cu inceperea toamnei, creste consumul de electricitate, si implicit profitul companiei Transelectrica. In plus, investitorii asteapta rezultate bune pentru acest trimestru, iar cumpararile masive care s-au facut indica faptul ca Transelectrica a urmat SIF, si a intrat in atentia cumparatorilor straini", au afirmat surse din piata.

SIF merg in sens invers

Societatile de investitii financiare au inchis sedinta in scadere, contrar evolutiei celorlalti indici. Valoarea totala de tranzactionare cu titluri SIF a ajuns la 25,47 milioane de lei, acoperind 56,5% din totalul rulajelor din piata, de 45 de milioane de lei.
Cea mai buna evolutie au avut-o actiunile SIF Muntenia, care au inchis sedinta la acelasi pret din sedinta de vineri, de 1,77 lei/titlu.
Celelalte patru SIF au pierdut ieri intre 0,32%, in cazul SIF Oltenia si 1,2% in cazul actiunilor Societatii de Investitii Financiare Transilvania. Cea mai mare valoare de tranzactionare a inregistrat-o SIF Moldova, cu 7,1 milioane de lei, urmata de SIF Transilvania, care a avut o lichiditate de 6,01 milioane de lei. "Aceasta corectie pe care actiunile SIF au avut-o este absolut normala in urma cresterii spectaculoase de saptamana trecuta. Chiar si in privinta lichiditatii era normal ca piata sa revina pe volume medii de tranzactionare, avand in vedere ca lichiditatea record de saptamana trecuta nu poate fi sustinuta de investitorii romani", a mai mentionat Brendea.
Indicele BET-C, care reflecta trendul general al pietei, a avut ieri o crestere usoara de 0,21%, influentat de cresterea de pe Transelectrica. In schimb, indicele BET, calculat in functie de evolutia celor mai lichide titluri, a avut o sedinta in stagnare, inchizand cu o apreciere de 0,05%.

Petrolierele au evolutii diferite

Compania Rompetrol Rafinare Constanta a adus investitorilor un profit de 1,63%, la o lichiditate de 4,17 milioane de lei. In schimb, Petrom scade cu 1,65%, iar rulajul s-a ridicat la 4,43 milioane de lei. Petrom a inchis sedinta la 0,605 lei pe unitate, in timp ce pretul unei actiuni Rompetrol s-a oprit la 0,0920 lei pe actiune.
In sectorul bancar, BRD a inchis sedinta la nivelul inregistrat vineri, in timp ce Banca Transilvania are o scadere de 0,88%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.