Cei 2.000 de reporteri ucisi in ultimii 60 de ani au fost evocati simbata, la lansarea primului Memorial al Jurnalistilor din Europa.

Organizatia Reporteri fara Frontiere a inaugurat simbata Memorialul Jurnalistilor, in orasul Baye
Cei 2.000 de reporteri ucisi in ultimii 60 de ani au fost evocati simbata, la lansarea primului Memorial al Jurnalistilor din Europa.

Organizatia Reporteri fara Frontiere a inaugurat simbata Memorialul Jurnalistilor, in orasul Bayeux, din Franta, o data cu editia a 13-a a premiilor Bayeux-Calvados, pentru corespondentii de razboi. Un astfel de Memorial mai exista si in Washington si poarta pina acum numele a 1.665 de reporteri.

Liste negre

Din 1944 si pina in prezent au murit peste 2.000 de jurnalisti, fotografi si tehnicieni, conform listelor organizatiei. Reporteri fara Frontiere anunta insa ca numarul lor este mult mai mare si cere rudelor acestora sa le aduca la cunostinta numele lor, pentru a putea fi amintiti la Bayeux. Anul acesta au murit 53 de jurnalisti, 177 se afla in inchisoare, iar in 2005 au fost ucisi cei mai multi reporteri din ultimii zece ani, abuzurile impotriva presei crescind cu 60% fata de 2004.

Irakul este cel mai periculos

In ultimii zece ani, tarile cele mai periculoase pentru jurnalisti au fost Irak, Columbia, Filipine, Serbia, Rusia si India. De altfel, razboiul din Irak a constituit cel mai periculos conflict armat pentru presa, dupa al Doilea Razboi Mondial. Intre 1955 si 1975, razboiul din Vietnam a cauzat si el moartea a 63 de jurnalisti, iar conflictele din Iugoslavia, dintre 1991 si 1995, alti 49. Razboiul Civil din Algeria a constituit un alt punct negru pe harta media, cu 77 de nume pe listele RSF. Organizatia incearca sa convinga Consiliul de Securitate al ONU sa adopte o rezolutie pentru protectia jurnalistilor si UNESCO sa aprobe o conventie care sa reafirme dreptul presei la siguranta, in orice circumstanta.

Mii de pietre albe

Memorialul Jurnalistilor consta intr-o zona de promenada, presarata cu pietre albe, pe care vor fi scrise numele celor din media care au murit exercitindu-si libertatea de exprimare. Pina acum, pietrele acopera doar perioada 1997-2005. Reporteri fara Frontiere au ales Bayeux, pentru ca a fost primul oras eliberat de sub dominatia nazistilor, in iunie 1944.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.