Fermierii romani vor primi subventii la nivelul fermierilor europeni abia peste sapte ani, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. "De anul viitor, subventiile directe vor veni pentru cei care lucreaza pam

Fermierii romani vor primi subventii la nivelul fermierilor europeni abia peste sapte ani, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. "De anul viitor, subventiile directe vor veni pentru cei care lucreaza pamantul si cei care au minim un hectar. Cam 70% din proprietarii de terenuri vor fi beneficiarii subventiilor directe. Nivelul lor va creste in fiecare an pana in 2013, cand vom avea cat fermierul european. Acum, in primul an, avem un sfert din cat are fermierul european", a declarat Flutur.
In opinia sa, o mare problema o reprezinta divizarea excesiva a terenurilor agricole, ce a facut ca in anii de dupa 1989 sa se ajunga la 45 de milioane de parcele, aproape jumatate dintre acestea fiind mai mici de un hectar. "Trebuie gasite solutii sa nu se divizeze foarte mult exploatatiile agricole. In 16 ani am facut 45 de milioane de parcele de teren. Gradul de faramitare este excesiv. Am dat renta viagera pentru ca batranii sa dea benevol terenul tinerilor, iar acestia sa faca o ferma pe care s-o putem finanta", a mai spus ministrul Agriculturii. Acesta considera ca Romania nu va avea o problema cu absorbtia celor aproximativ doua miliarde de euro pe care le va primi anual din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea de programe. "In ceea ce priveste gradul de absorbtie, am dat un test Bruxelles-ului prin faptul ca am terminat fondurile Sapard cu cinci luni mai devreme decat termenul limita", este de parere Flutur.

Pericolul gripei aviare nu a trecut, dar suntem pregatiti

Gripa aviara ar putea reizbucni, autoritatile fiind insa mult mai bine pregatite fata de anul trecut, a adaugat Flutur, ministrul Agriculturii.
Intrebat daca autoritatile sunt pregatite pentru un nou val de gripa aviara, in conditiile in care incepe migratia pasarilor ce ar putea fi purtatoare de H5N1, ministrul a raspuns ca s-au luat masuri.
"Gripa aviara nu stie nici de ordin de ministru nici de Hotarare de Guvern. Am intarit aparatul de medici veterinari cu inca 800 de oameni, am modificat legislatia in privinta exigentei. S-au facut si aplicatii, monitorizam pasarile migratoare", a spus Flutur.
Acesta s-a aratat nemultumit de faptul ca populatia nu intelege pericolul reprezentat de boala si continua sa lase pasarile nesupravegheate.
"Avem probleme in continuare cu taranii care isi lasa pasarile libere pentru ca nu inteleg pericolul care este si n-as putea spune ca a trecut acest pericol, dar suntem pregatiti. Ne-am luat masuri cu dotarea, respectiv tot ceea ce inseama aparatura, substante de combatere", sustine ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Subventii de 50% pentru producatorii de biodiesel si bioetanol

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa creeze parcuri agricole, dupa modelul celor industriale, si sa subventioneze cu 50% productia de biodiesel si bioetanol, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Galati, ministrul Gheorghe Flutur. Flutur a anuntat intentia de a crea parcuri agricole agroalimentare in care infrastructura (apa curenta, drumuri, retea electrica, platforme de gunoi si alte utilitati) sa fie suportata din banii Ministerului Agriculturii. "Acolo se vor crea ferme specializate pentru legume, fructe, ciuperci. Asa cum au fost gandite parcurile industriale, trebuie gandite si parcurile agroalimentare", este de parere Flutur. O alta intentie vizeaza producatorii de bioenergie. "Discutam sa finantam de anul viitor rafinariile de biodiesel din rapita cu 50% din fonduri nerambursabile. La fel si in cazul celor care produc bioetanol din sfecla, cartofi si porumb, pentru ca acesta este energia viitorului. Am cerut sprijinul Bruxelles-ului pentru aceste lucruri", a mai spus ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.