Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC) intentioneaza sa obtina pana la 19 miliarde dolari prin intermediul unei oferte publice initiale care ar putea fi cea mai mare vanzare de actiuni din lume, informeaza Reuters, preluata de Mediafax. Ofer

Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC) intentioneaza sa obtina pana la 19 miliarde dolari prin intermediul unei oferte publice initiale care ar putea fi cea mai mare vanzare de actiuni din lume, informeaza Reuters, preluata de Mediafax. Oferta ar fi prima listare realizata simultan in China si Hong Kong si ar putea depasi oferta lansata de compania japoneza NTT Mobile Communications, care a obtinut in 1998, aproximativ 18,5 miliarde de dolari dolari.
Castigul ICBC s-ar putea majora pana la aproape 22 de miliarde de dolari daca institutia bancara chineza va exercita si o optiune suplimentara de vanzare inca 15% din actiuni. Pretul fixat pentru actiunile ce vor fi listate la Hong Kong va fi cuprins intre 2,56 dolari HK si 3,07 dolari HK, depasind cu 1,96-2,23 ori valoarea activelor nete pe acest an, inainte de debutul bursier prevazut la 27 octombrie. Comparativ, pretul actiunilor bancilor China Construction Bank si Bank of China este de 2,55 ori, respectiv 2,37 ori mai mare decat valoarea activelor nete.
Titlurile Bank of Communications, a cincea mare banca din China, sunt cotate de 2,92 ori valoarea activelor nete, iar actiunile China Merchants Bank la 3,25 ori.

Bancile chineze, magnet pentru investitori

China a inceput anul trecut listarea bancilor la burse externe, iar toate cele patru banci care au fost inscrise au atras un interes urias. "Avand in vedere ca este cea mai mare banca din China, fondurile specializate in investitii pe termen lung trebuie sa cumpere", a declarat Y. K Chan, analist la Phillip Capital Management.
ICBC va oferi spre vanzare 35,4 miliarde actiuni la bursa din Kong Kong si 13 miliarde de actiuni pe piata din Shanghai, reprezentand 14,8% din capital.
Banca, cu sediul la Beijing, detinea, la sfarsitul lunii iunie, active de 890 miliarde dolari si o retea de peste 18.000 de filiale.
Oferta publica este intermediata de Credit Suisse, Deutsche Bank, Merrill Lynch, ICEA si un consortiu condus de China International Capital, la care participa si Morgan Stanley.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.