Nuclearelectrica a remediat defectiunea tehnica survenita in dimineata zilei de ieri la Unitatea 1 a Centralei de la Cernavoda, astfel ca in jurul pranzului, in aceeasi zi, compania a inceput operatiunile de repunere in functiune. Reprezentanti ai Nu

Nuclearelectrica a remediat defectiunea tehnica survenita in dimineata zilei de ieri la Unitatea 1 a Centralei de la Cernavoda, astfel ca in jurul pranzului, in aceeasi zi, compania a inceput operatiunile de repunere in functiune. Reprezentanti ai Nuclearelectrica, citati de Mediafax, au declarat ca Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavoda si-a oprit activitatea, ieri, in jurul orei 7.00, dupa ce s-a constatat ca o garnitura nu era etansata, fapt ce a determinat oprirea automata a unei turbine.
Surse din sectorul energetic au declarat ca sistemul de protectie al centralei s-a declansat automat, oprind instantaneu reactorul si turbina, in momentul in care unul dintre echipamente nu a functionat la parametrii corespunzatori. "Defectiunea produsa la vana de reglare apa-alimentare la generatorul de apa nu are consecinte asupra mediului, populatiei si nici angajatilor Nuclearelectrica, operatorul centralei", au mai spus sursele citate. Defectiunea nu face parte din problemele clasificate de catre Agentia Internationala de Energie Atomica in categoria problemelor majore cu care se poate confrunta o centrala nucleara, in lipsa efectelor radioactive. Conform declaratiilor primarului orasului Cernavoda, Gheorghe Hinsa, populatia nu a fost in niciun fel pusa in pericol intrucat nu a primit nicio instiintare privind defectiunea de centrala. Acesta a mai adaugat ca in cazul in care parametrii de radioactivitate depasesc limita admisa, este anuntata si administratia publica locala. Unitatea 1 a Centralei de la Cernavoda este singura aflata in functiune si a fost repornita miercuri dupa o revizie ce a durat 25 de zile. In cursul zilei de joi, reactorul ajunsese sa functioneze la capacitate maxima.

Aceleasi probleme si in urma cu un an

Problemele aparute ieri la Reactorul 1 de la Centrala nucleara nu sunt singurele de acest fel. In data de 17 noiembrie, anul trecut, functionarea Unitatii 1 a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda a fost intrerupta, dupa declansarea automata a reactorului prin sistemul de oprire rapida. Conducerea Centralei nu a dat nicio explicatie privind motivele sistarii activitatii. Ministerul a precizat, atunci, intr-un comunicat de presa, ca inchiderea centralei este "un eveniment nesemnificativ pentru securitatea nucleara" a unitatii, care nu este incadrat in scala internationala a evenimentelor nucleare elaborata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica si Agentia pentru Energie Nucleara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.