Poiectul Nabucco prin care gazele naturale din regiunea Marii Caspice urmau sa fie aduse in Europa, fara tranzitarea Federatiei Ruse, este blocat, declara Iulian Iancu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, citat de Mediafax. P

Poiectul Nabucco prin care gazele naturale din regiunea Marii Caspice urmau sa fie aduse in Europa, fara tranzitarea Federatiei Ruse, este blocat, declara Iulian Iancu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, citat de Mediafax. Potrivit lui Iancu, Rusia se va implica in realizarea altei retele, pe un culoar modificat. "Se construieste un nou culoar de tranzit, in care este implicata Rusia, iar aceasta ruta ocoleste Romania si Ucraina", a spus Iancu, in prezent presedinte al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.
De asemenea, din spusele lui Iancu, si constructia depozitului de inmagazinare subterana a gazelor naturale de la Roman-Margineni este blocata. Motivul il constituie acordul incheiat de Gazprom cu firma Mol pentru realizarea unui depozit in Ungaria.

Romgaz Medias ia in calcul si un alt partener pentru depozitul de la Margineni

Pana in prezent Gazprom nu a raspuns solicitarilor Romgaz de implicare a grupului rus in proiectul de la Margineni, a declarat directorul general al companiei Romgaz Medias, Alexa Iakob, citat de Mediafax.
Acesta a adaugat ca in vederile Romgaz Medias intra si selectarea unui alt investitor pentru acest proiect.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, investitiile necesare pentru realizarea depozitului de gaze de la Roman-Margineni se ridica la un nivel cuprins intre 120 de milioane de euro si 258 de milioane de euro.
Conducta, cu o lungime de 3.300 km, care va transporta gazele din Azerbaidjan catre Europa de Vest, va avea traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.
Valoarea proiectului Nabucco este estimata la 5,8 miliarde de dolari, iar la realizarea lui vor participa mai multe societati, printre care Botas (Turcia), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).
Conducta ar urma sa devina operationala la inceputul anului 2011 si va avea o capacitate de 4,5-13 miliarde de metri cubi pe an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.