Presedintele Consiliului Judetean, Stefan Szabo, audiat saptamana trecuta la DNA intr-un dosar legat de privatizarea Hotelului Dacia din Satu Mare, a sustinut ieri, citat de Mediafax, ca l-a ajutat pe omul de afaceri Vasile Tantas sa devina actionar

Presedintele Consiliului Judetean, Stefan Szabo, audiat saptamana trecuta la DNA intr-un dosar legat de privatizarea Hotelului Dacia din Satu Mare, a sustinut ieri, citat de Mediafax, ca l-a ajutat pe omul de afaceri Vasile Tantas sa devina actionar majoritar la hotel.
Stefan Szabo a explicat mecanismul dupa care a fost realizata vanzarea catre Tantas, precizand ca Hotelul Dacia, privatizat in 1994 dupa metoda MEBO, era detinut de o societate inchisa, adica actiunile puteau fi tranzactionate numai intre actionari. In acest sens, Szabo a afirmat ca a imprumutat 85 de miliarde de lei vechi de la Vasile Tantas, pe care i-a folosit pentru a cumpara 52,47% din actiuni de la actionarii care s-au aratat dispusi sa vanda.
Szabo sustine ca, dupa achizitionarea pachetului majoritar, el l-a vandut catre Tantas, in 25 septembrie, cu o zi inainte de audierea sa la DNA.
In urma tranzactiei, Szabo a primit, la fel ca si ceilalti actionari, 50 de euro pe actiune, adica 129.250 de euro pe cele 2.585 de actiuni.

Plangere depusa de actionari la DNA

In ceea ce priveste discutiile cu procurorii anticoruptie bucuresteni, Szabo a sustinut ca l-au chemat in urma plangerii depuse de grupul de actionari care s-au opus schimbarii actionariatului.
Potrivit informatiilor publicate in presa locala, presedintele Consiliului Judetean, impreuna cu omul de afaceri Vasile Tantas si judecatorul Ioan Petruca (a carui sotie, Ecaterina Petruca, este notar public), ar fi perfectat preluarea Hotelului Dacia - o afacere de peste 3 milioane de euro.
Dupa Revolutia din '89, complexul Hotelier din Satu Mare s-a privatizat prin metoda MEBO, prioritate avand angajatii, printre care si Stefan Szabo. In urma privatizarii a rezultat o societate comerciala inchisa, in care nici un actionar nu era majoritar.
SC Dacia SA a fost infiintata in 1995 cu capital integral de stat subscris si varsat integral in natura, actionarii acesteia fiind FPS, cu 70 la suta din capital si FPP III Transilvania, cu 30 de procente.
In 1996, prin sentinta Judecatoriei Satu Mare, SC Dacia SA se transforma din societate cu capital de stat in societate cu capital integral privat, actiunile fiind transferate de la FPS si FPP catre Asociatia Salariatilor "PAS Dacia SA".
Dupa achitarea integrala a contravalorii actiunilor, entitatile distincte care au format societatea urmau sa se divizeze si, in final, sa se dizolve.
Astfel, dupa 1996, respectiv 2002, au aparut patru societati comerciale: SC Dacia SA, SC Amurg SA, SC Corso SA si SC Poiana cu flori SRL. Ulterior, SC Dacia SA este denumita SC Europa SA, iar SC Poiana cu Flori SRL se desfiinteaza. Trei dintre actionari contesta hotararile judecatoresti de infiintare a firmelor, obtinand, prin decizia judecatorului Ioan Petruca, radierea acestora din oficiu. In februarie 2006 Ecaterina Petruca autentifica vanzarea a 1.410 actiuni Dacia catre Stefan Szabo, la pretul de 50 euro pentru fiecare actiune, la paritatea de 3,5255 lei/euro.
La 17 februarie 2006, cand s-a perfectat contractul, Stefan Szabo avea deja calitatea de actionar la SC Dacia SA.

Cladirea dateaza din secolul XVIII

Apartinand stilului secesionist, cladirea Hotelului "Dacia" este considerata una dintre cele mai frumoase cladiri construite in acest stil din Transilvania. Ridicata pe locul vechii primarii a orasului, care data din anii 1768-1772, proiectul constructiei a fost premiat la un concurs de arhitectura de la Viena. Pe parcursul existentei sale, hotelul si-a inscris in cartea de onoare prezenta unor personalitati ale culturii romanesti, printre care Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Octavian Goga si Mihail Sadoveanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.