Statul va aloca peste 160 milioane de lei, in 2007, pentru modernizarea sistemului de termoficare din Bucuresti, suma care va fi acordata in functie de proiecte, a declarat, ieri, Adrian Bucur, director in cadrul RADET Bucuresti. "Fondurile vor fi al
Statul va aloca peste 160 milioane de lei, in 2007, pentru modernizarea sistemului de termoficare din Bucuresti, suma care va fi acordata in functie de proiecte, a declarat, ieri, Adrian Bucur, director in cadrul RADET Bucuresti. "Fondurile vor fi alocate pentru modernizarea punctelor termice si reabilitarea si automatizarea retelelor", a afirmat Bucur, prezent la seminarul "Strategii pentru o politica energetica europeana", organizat de USI Romania.
Acolo unde punctele termice sunt mult prea invechite, vor fi instalate minipuncte termice, la nivelul scarilor de bloc, pentru producerea apei calde si agentului termic. Pentru investitiile pentru modernizarea sistemului de termoficare din administrarea RADET au fost alocate 107,7 milioane de lei in acest an si 53,8 milioane de lei in 2005, potrivit datelor furnizate de reprezentantul RADET, titreaza Mediafax.
Unul dintre proiectele de investitii ale Primariei Bucuresti este finalizarea montarii de contoare termice ultrasonice pana la sfarsitul anului 2007. Proiectul este finantat de Banca Europeana pentru Investitii, cu suma de 38,5 milioane de euro.
In prezent, in Bucuresti sunt instalate 25.300 de contoare termice, din care 20.300 sunt contoare ultrasonice, care permit citirea de la distanta a consumului. Instalarea contoarelor ultrasonice a inceput in 2005, furnizorul fiind firma daneza Kamstrup. Potrivit reprezentantului RADET, compania va furniza si restul de 5.000 de contoare termice care vor fi inlocuite. Bucur a mai spus ca, dupa inlocuirea lor, toate contoarele din Bucuresti vor fi legate printr-un sistem comun de citire radio, operatiune care, potrivit estimarilor, va fi incheiata in 2009.
Debransarea unui consumator de energie termica de la sistemul centralizat de incalzire nu va mai permisa, incepand cu luna martie a anului viitor, decat in situatia in care vor fi debransati toti proprietarii inscrisi in asociatia respectiva, a declarat Adrian Bucur, director al RADET Bucuresti. "Noua Lege a energiei termice, aprobata in urma cu doua luni, prevede ca fiecare asociatie de proprietari trebuie sa decida, incepand din martie, ce sistem de incalzire doreste. Instalatiile in bloc sunt gandite sa functioneze unitar, iar incepand din luna martie 2007 nu se vor mai accepta debransari individuale, decat daca tot blocul vrea centrale termice", a afirmat Bucur.
Potrivit acestuia, noile prevederi legislative specifica foarte clar ca intr-un condominiu trebuie sa existe un singur sistem de incalzire. Bucur a adaugat ca legea nu se va aplica retroactiv. Astfel, daca de exemplu 80% dintre proprietarii de apartamente amplasate intr-un bloc au centrale termice, ceilalti nu vor fi obligati sa-si monteze astfel de instalatii. "Daca insa, din cei 20%, unul singur vrea sa se debranseze, atunci trebuie sa se debranseze tot blocul sau se va mentine situatia actuala", a afirmat Bucur. Potrivit acestuia, peste 85% dintre bucuresteni sunt bransati la sistemul centralizat de termoficare.
Pana in 2005, ponderea debransarilor in totalul consumatorilor era de pana in 6%. "In 2006, au fost cateva sute de cereri de debransare, dar si cateva sute de cereri de rebransare", a precizat Bucur.
Reprezentantul RADET a mai spus ca termenul de aplicare a legii a fost stabilit pentru martie 2007, pentru a nu fi afectat sistemul de incalzire pe perioada de iarna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.